Főoldal » Hírek » Súlyosítást kér az ügyészség a bordélyházat is üzemeltető kábítószer-kereskedőkre - a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség, mint másod­fo­kú ügyész­ség az első­fo­kú íté­let meg­vál­toz­ta­tá­sát, a vád­lot­tak bün­te­té­sé­nek súlyo­sí­tá­sát is indít­vá­nyoz­za abban az ügy­ben, amely­ben a vád­lot­tak Kolum­bi­á­ból és Ecua­dor­ból hoz­tak, illet­ve hozat­tak be kábí­tó­szert, Vas megyé­ben pedig bor­dély­há­zat üzemeltettek.

A Győri Tör­vény­szék a 2021. május 21-én kihir­de­tett íté­le­té­ben a vád­lot­ta­kat jelen­tős mennyi­sé­gű kábí­tó­szer­re elkö­ve­tett kábítószer-kereskedelem bűn­tet­té­ben, bor­dély­ház fenn­tar­tá­sá­val elkö­ve­tett pros­ti­tú­ció elő­se­gí­té­sé­nek bűn­tet­té­ben - az I. rendű vád­lot­tat még lőfegy­ver­rel, lőszer­rel vissza­élés bűn­tet­té­ben - mond­ta ki bűnös­nek, s ezért hal­ma­za­ti bün­te­té­sül az I. rendű vád­lot­tat 10 év fegy­ház­bün­te­tés­re, 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra és 1.000.000 Ft össze­gű pénz­bün­te­tés­re, míg a III. rendű vád­lot­tat 7 év fegy­ház­bün­te­tés­re, 7 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra és 500.000 Ft össze­gű pénz­bün­te­tés­re ítél­te, vala­mint forint-, euró-, peso-összegek, ingó­sá­gok és ingat­la­nok vonat­ko­zá­sá­ban vagyon­el­kob­zá­so­kat ren­delt el.

A nem jog­erős íté­let sze­rint az I. rendű vád­lott a rész­ben Magyar­or­szá­gon meg­vett, rész­ben Dél-Amerikából beho­zott jelen­tős mennyi­sé­gű koka­in­nal való keres­ke­dés­ből rend­sze­res jöve­de­lem­re tett szert. A koka­in beho­za­ta­lá­hoz hölgy­is­me­rő­se­it is igény­be vette. A segí­tő­jét Német­or­szág­ban ítél­ték el. Más alka­lom­mal – egyéb célra igé­nyelt banki hitel­ből finan­szí­ro­zott – 4 kg koka­int fog­lal­tak le Győr-Moson-Sopron megyé­ben. Az I. rendű vád­lott élet­tár­sá­val Szom­bat­he­lyen bor­dély­há­zat tar­tott fenn, amely­ben egy tucat hölgy nyúj­tott sze­xu­á­lis szol­gál­ta­tá­so­kat. Az I. rendű vád­lott enge­dély nél­kül még pisz­tolyt és lősze­re­ket is tartott.

A másod­fo­kú ügyész­ség sze­rint a kisza­bott bün­te­té­sek nem tük­rö­zik az egyen­ként is jelen­tős tár­gyi súlyú bűn­cse­lek­mé­nyek hal­ma­za­tát és a vád­lot­tak sze­mé­lyé­ben rejlő tár­sa­da­lom­ra veszé­lyes­ség rend­kí­vül magas fokát. Mind­ez az I. rendű vád­lott ese­té­ben meg­nyil­vá­nul a kábítószer-kereskedelem során a beszer­zés és vég­re­haj­tás rend­sze­res­sé­gé­ben, meg­szer­ve­zé­sé­ben és irá­nyí­tá­sá­ban is, mind­két vád­lott ese­té­ben pedig még abban is, hogy lét­fenn­tar­tá­su­kat kábí­tó­szer­rel és pros­ti­tú­ció elő­se­gí­té­sé­vel kap­cso­la­tos bűn­cse­lek­mé­nyek­ből biz­to­sí­tot­ták. Miu­tán a tör­vény­szék – az ügyész­ség meg­lá­tá­sa sze­rint – a súlyo­sí­tó körül­mé­nye­ket nem tel­jes­kö­rű­en tárta fel, illet­ve nem meg­fe­le­lő súllyal érté­kel­te, ezért is a fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség a kisza­bott sza­bad­ság­vesz­té­sek, mel­lék­bün­te­té­sek, pénz­bün­te­té­sek jelen­tős súlyo­sí­tá­sát indítványozza.