Főoldal » Hírek » Elzárás helyett börtön a hamis vádért - a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Az ered­mé­nyes ügyé­szi fel­leb­be­zés nyo­mán, a Balas­sa­gyar­ma­ti Tör­vény­szék 2 év sza­bad­ság­vesz­tés­re súlyo­sí­tot­ta annak a 36 éves Nóg­rád megyei fér­fi­nak a bün­te­té­sét, aki rend­őri ellen­őr­zés során egy isme­rő­sé­nek adta ki magát, így a vét­len fér­fi­vel szem­ben szab­tak ki bírságot.

2019. júni­us 8-án az esti órák­ban a ter­helt Szen­de­he­lyen gép­jár­mű­vel köz­le­ke­dett, ami­kor köz­le­ke­dé­si sza­bály­sér­tés elkö­ve­té­se miatt a rend­őrök ellen­őriz­ték. Mivel a férfi jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás hatá­lya alatt veze­tett, a rend­őrök­nek úgy nyi­lat­ko­zott, hogy sze­mé­lyi okmá­nyai nin­cse­nek nála és egy isme­rő­se ada­ta­it dik­tál­ta be sajátjaként.

Az eljá­ró rend­őrök az álné­ven bemu­tat­ko­zó fér­fit isme­rő­se ada­ta­i­nak rög­zí­té­sé­vel a veze­tői enge­dély hiá­nya és a meg­áll­ni tilos tábla hatá­lya alat­ti vára­ko­zás sza­bály­sér­té­sek miatt hely­szí­ni bír­ság­gal súj­tot­ták. A hely­szí­ni bír­sá­got a ter­helt nem fizet­te meg, ezért a vét­len fér­fi­val szem­ben a Mis­kol­ci Járás­bí­ró­sá­gon indult sza­bály­sér­té­si eljá­rás, amely­ben fény derült a történtekre.

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség hamis vád vét­sé­ge és közokirat-hamisítás bűn­tet­te miatt emelt vádat a férfi ellen, akit a Balas­sa­gyar­ma­ti Járás­bí­ró­ság első­fo­kon 90 nap elzá­rás bün­te­tés­re ítélt.

Az ügyész­ség a vád­lott ter­hé­re, a bün­te­tés súlyo­sí­tá­sa érde­ké­ben jelen­tett be fel­leb­be­zést. A fel­leb­be­zés­nek a Balas­sa­gyar­ma­ti Tör­vény­szék min­den tekin­tet­ben helyt adott: a bün­te­tést a férfi bün­te­tett elő­éle­té­re és a súlyo­sí­tó körül­mé­nyek túl­sú­lyá­ra figye­lem­mel másod­fo­kon 2 év bör­tön­bün­te­tés­re és 2 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra súlyosította.

Az íté­let jogerős.