Főoldal » Hírek » Szigorúbb büntetést indítványoz az ügyészség a fogolyzendülőkre - a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Fővá­ro­si Főügyész­ség a Buda­pes­ti Fegy­ház és Bör­tön­ben fog­va­tar­tott három fér­fi­val szem­ben emelt 2020 máju­sá­ban vádat, fogoly­zen­dü­lés­ben erő­szak alkal­ma­zá­sá­val való rész­vé­tel bűn­tet­te miatt.

A Fővá­ro­si Tör­vény­szék 2021. május 7-én kihir­de­tett íté­le­té­vel a több­szö­rös vissza­eső két vád­lot­tat bűnös­nek mond­ta ki fogoly­zen­dü­lés bűn­tet­té­ben, ame­lyért őket sze­mé­lyen­ként négy év fegy­ház­bün­te­tés­re és négy év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te azzal, hogy fel­té­te­les sza­bad­ság­ra nem bocsáthatóak.

Az íté­let sze­rint a jelen­leg is más bün­te­tő­ügy­ben jog­erős sza­bad­ság­vesz­té­sét töltő két vád­lott – az elkö­ve­tés óta idő­köz­ben elha­lá­lo­zott har­ma­dik tár­suk­kal együtt – 2018. janu­ár 6-án a büntetés-végrehajtási inté­zet gyó­gyí­tó és terá­pi­ás rész­le­gé­ben lévő zár­ká­juk bezá­rást elren­de­lő kör­let­fel­ügye­lői uta­sí­tás­nak ellen­sze­gül­tek, a zár­ká­ban lévő ágya­ik­kal a zárka bejá­ra­tát eltor­la­szol­ták és trá­gár sza­vak­kal illet­ték a rend­bon­tá­suk miatt a hely­szín­re vezé­nyelt biz­ton­sá­gi állo­mányt, vala­mint köve­tel­ték, hogy az inté­zet parancs­no­ka jöj­jön a helyszínre.

Több­szö­ri fel­szó­lí­tá­suk elle­né­re is aka­dá­lyoz­ták a büntetés-végrehajtási inté­zet rend­jé­nek hely­re­ál­lí­tá­sát. Végül a zár­ka­aj­tó leeme­lé­se és a vád­lot­tak­kal szem­ben könny­gáz alkal­ma­zá­sa után sike­rült a vád­lot­tak tett­le­ges ellen­ál­lá­sát letör­ni és őket orvo­si vizs­gá­lat­ra előállítani.

Az első­fo­kú íté­let ellen a Fővá­ro­si Főügyész­ség mind­két vád­lott ter­hé­re fel­leb­be­zett. Indít­vá­nyoz­ta az őrök­kel szem­be­ni erő­sza­kos továb­bi cse­lek­mé­nyek meg­ál­la­pí­tá­sát az íté­let­ben, a vád­irat sze­rin­ti súlyo­sabb jogi minő­sí­tés meg­ál­la­pí­tá­sát, vala­mint a kisza­bott bün­te­té­sek tar­ta­má­nak jelen­tős fel­eme­lé­sét. A hatá­ro­zat ellen a két vád­lott és védő­ik bűn­cse­lek­mény hiá­nyá­ban tör­té­nő fel­men­té­sért, vala­mint az egyik vád­lott védő­je eny­hí­tés cél­já­ból is jelen­tet­tek be fellebbezéseket.

A másod­fo­kú eljá­rás­ban a Fővá­ro­si Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség az ügyé­szi fel­leb­be­zés indo­ka­i­val egyet­ér­tett, és indít­vá­nyá­val kez­de­mé­nyez­te a Fővá­ro­si Íté­lő­táb­lá­nál az íté­let­ben sze­rep­lő tény­ál­lás kiegé­szí­té­sét, súlyo­sabb jogi minő­sí­tés alkal­ma­zá­sát és a vád­lot­tak bün­te­té­sé­nek súlyo­sí­tá­sát, a védel­mi fel­leb­be­zé­sek egy­ide­jű elutasításával.

A bűn­ügy­ben koráb­ban kibo­csá­tott ügyész­sé­gi köz­le­mé­nyek itt olvas­ha­tó­ak: https://ugyeszseg.hu/agyakkal-torlaszoltak-el-a-zarkaajtot-a-fegyhazban-a-zendulok-vademeles/