Főoldal » Hírek » Rabolt és buszsofőrre támadt - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

Egy román férfi betört egy cse­pe­li házba, majd pár hónap­pal később egy busz­ve­ze­tőt is meg­tá­ma­dott. Az ügyész­ség vád­ira­ta alap­ján a bíró­ság elő­ké­szí­tő ülést tar­tott, ahol a férfi mind­két bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­sét beis­mer­te, ezért a bíró­ság nyom­ban íté­le­tet hozott. 

A vád­irat sze­rint a vád­lott – egy huszon­éves román állam­pol­gár­sá­gú férfi – 2020. május 24-én egy XXI. kerü­le­ti csa­lá­di ház­hoz ment azzal a szán­dék­kal, hogy onnan – akár erő­szak­kal – érté­ke­ket sze­rez­zen. A férfi átmá­szott a kerí­té­sen, a ház bejá­ra­ti ajta­ját berúg­ta, majd a házba bejut­va, az ott­hon tar­tóz­ko­dó fér­fit olyan erő­vel ütöt­te hom­lo­kon, hogy a sér­tett esz­mé­le­tét veszt­ve a föld­re esett. A vád­lott ezután a bejá­ra­ti ajtót belül­ről bezár­ta, a kul­csot eltet­te, a sér­tet­tet pedig víz­zel fel­lo­csol­ta és a szo­bá­ban az ágyra ültet­te. Ezután a kony­há­ban magá­hoz vett egy kenyér­vá­gó kést, és azzal a sér­tet­tet meg­fe­nye­get­te, miköz­ben az érté­ke­it követelte.

A sér­tett nem enge­del­mes­ke­dett, ezért a vád­lott kutat­ni kez­dett. Végül 30.000 forint érték­ben zsák­má­nyolt pénzt és mobil­te­le­font, majd elhagy­ta a helyszínt.

A férfi pár hónap­pal később, 2020. októ­ber 10-én erő­sen itta­san fel­szállt egy XXI. kerü­let­ben köz­le­ke­dő busz­ra. A busz­so­főr a visel­ke­dé­se miatt rend­re uta­sí­tot­ta a fér­fit, mert zavar­ta a veze­tés­ben. A vég­ál­lo­más­hoz köze­led­ve, a vád­lott újra oda­lé­pett a sofőr mellé, aki a vég­ál­lo­má­son meg­pró­bál­ta a fér­fit a busz­ról leszál­lí­ta­ni. A vád­lott ekkor rátá­madt a sofőr­re, meg­ütöt­te, és com­bon rúgta.

A két bűn­cse­lek­mény miatt a Buda­pes­ti XX., XXI. és XXIII. Kerü­le­ti Ügyész­ség vádat emelt a fér­fi­val szem­ben. Az ügy­ben tar­tott elő­ké­szí­tő ülé­sen a vád­lott a ter­hé­re rótt mind­két bűn­cse­lek­mény­ben beis­mer­te a bűnös­sé­gét és lemon­dott a tár­gya­lás­hoz fűző­dő jogá­ról. A bíró­ság ezért a vád­lot­tat az elő­ké­szí­tő ülé­sen, vád­dal egye­ző­en, fel­fegy­ver­kez­ve elkö­ve­te­tett rab­lás bűn­tet­té­ben és köz­fel­ada­tot ellá­tó sze­mély elle­ni erő­szak bűn­tet­té­ben bűnös­nek mond­ta ki, és ezért őt hat év fegy­ház­bün­te­tés­re ítél­te, hat évre eltil­tot­ta a köz­ügyek­től, továb­bá hat évre kiuta­sí­tot­ta Magyar­or­szág területéről.

Az íté­let nem jog­erős, az eljá­ró ügyész súlyo­sí­tá­sért fel­leb­be­zett. A vád­lott és védő­je eny­hí­té­sért jelen­tett be fellebbezést.

A bíró­ság az ügyé­szi indít­vánnyal egye­ző­en, a vád­lott letar­tóz­ta­tá­sát a másod­fo­kú eljá­rás befe­je­zé­sé­ig fenntartotta.

A busz­so­főr elle­ni táma­dást rög­zí­tő biz­ton­sá­gi kame­ra fel­vé­te­le Magyar­or­szág Ügyész­sé­ge közös­sé­gi média felü­le­tén meg­te­kint­he­tő: https://www.facebook.com/watch/?v=199079288814387.