Főoldal » Hírek » Súlyosították a többszörös visszaeső büntetését - a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Balas­sa­gyar­ma­ti Tör­vény­szék öt év nyolc hónap sza­bad­ság­vesz­tés­re súlyo­sí­tot­ta annak a sal­gó­tar­já­ni fér­fi­nak a bün­te­té­sét, aki egy isme­rő­se kocsi­ját hasz­nál­va ben­zint lopott, betört egy házba, később a vona­ton lopott utas­tár­sá­tól, végül mobil­te­le­fon eladás­sal vert át két fér­fit alig több, mint egy hónap lefor­gá­sa alatt.

Az íté­let sze­rint a férfi 2018 augusz­tu­sá­ban meg­be­szél­te egy isme­rő­sé­vel, hogy elvi­he­ti annak autó­ját, ám azt elté­rő időre és úti célra hasz­nál­ta, sőt a jár­mű­ben tárolt közel 60.000 Ft érté­kű szer­szám­kész­le­tet is ellop­ta. A jár­mű­vet egy ben­zin­kút­nál meg­tan­kol­ta, majd fize­tés nél­kül elhaj­tott vele.

Néhány nap múlva egy sal­gó­tar­já­ni ház ajta­ját feszí­tet­te be egy bal­tá­val, és amíg társa kint őrkö­dött, mobil­te­le­font, lap­to­pot, éksze­re­ket és kar­órá­kat lopott el, vala­mint a sér­tett veze­té­se alatt álló cég tulaj­do­nát képe­ző 1.532.400 Ft érté­kű utal­ványt is magá­val vitte.

2018 szep­tem­be­ré­ben a férfi egy vonat­út során alkal­mi utas­tár­sá­nak bőrönd­jé­ből kilo­pott egy külső winchestert.

Más­nap meg­egye­zett két fér­fi­val egy-egy mobil­te­le­fon adás-vételéről, úgy hogy ilyen készü­lé­kek­kel való­já­ban nem ren­del­ke­zett. A sér­tet­te­ket az álta­la koráb­ban kira­bolt ház­hoz vezet­te és úgy tett mint­ha ott lakna, majd átvett tőlük 50.000-50.000 Ft-ot. Ezután bement azzal, hogy kihoz­za a készü­lé­ke­ket, majd amíg a vevők kint vára­koz­tak, az udva­ron át kere­ket oldott.

A Sal­gó­tar­já­ni Járá­si Ügyész­ség jármű önké­nyes elvé­te­le, lopás és csa­lás miatt emelt vádat a férfi ellen, akit a Sal­gó­tar­já­ni Járás­bí­ró­ság első­fo­kon négy év négy hónap sza­bad­ság­vesz­tés­re és öt év köz­ügyek­től eltil­tás bün­te­tés­re ítélt.

Az íté­let ellen az ügyész­ség és a véde­lem is fel­leb­be­zett. A Balas­sa­gyar­ma­ti Tör­vény­szék csak az ügyé­szi fel­leb­be­zést tar­tot­ta ala­pos­nak és a bün­te­tést a férfi több­szö­rös vissza­esői minő­sé­gé­re és a súlyo­sí­tó körül­mé­nyek túl­sú­lyá­ra figye­lem­mel öt év nyolc hónap fegy­ház­bün­te­tés­re súlyosította.

Az íté­let jogerős.