Főoldal » Hírek » Drogkereskedők ellen emeltek vádat Kalocsán - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kalo­csai Járá­si Ügyész­ség új pszi­cho­ak­tív anyag­gal vissza­élés bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mény miatt vádat emelt egy férfi, az élet­tár­sa és két továb­bi bűn­tár­suk ellen, akik 2019-2020. évek­ben Kalo­csán „her­bál” és „kris­tály” nevű design­er dro­go­kat fogyasz­tot­tak és árul­tak több hely­bé­li­nek, köz­tük egy kis­ko­rú fiú­nak is.

A vád­irat sze­rint a 20 éves vád­lott már több éve rend­sze­re­sen fogyasz­tott „her­bált” és „kris­tályt”, amit rész­ben az egyik isme­rő­sé­től, egy 29 éves fér­fi­től vásá­rolt. Később a 20 éves vád­lott a dro­got egy inter­ne­tes por­tál­ról sze­rez­te be, ame­lyet a rend­őr­ség azóta már fel­szá­molt. Olyan is elő­for­dult, hogy a dro­got az élet­tár­sa nevé­re ren­del­te meg, aki nem tudott erről, majd a drog egy részét elad­ta a 29 éves vádlottnak.

A 29 éves férfi több­ször is vásá­rolt dro­got a fia­ta­labb vád­lot­tól, amit rész­ben maga fogyasz­tott el, rész­ben tovább­ér­té­ke­sí­tet­te. A 20 éves díler­nek volt több állan­dó kun­csaft­ja is. Volt olyan fogyasz­tó, aki leg­alább 20-30 alka­lom­mal vásá­rolt tőle. Ami­kor nem volt ott­hon, akkor a 21 éves élet­tár­sa „szol­gál­ta ki” a laká­su­kon a vevő­ket - köz­tük a 29 éves bűn­tár­su­kat és az ügy negye­dik vád­lott­ját, egy 35 éves férfit.

A leg­idő­sebb vád­lott havon­ta tíz­szer vett „her­bált” és „kris­tályt” a 20 éves vád­lot­tól és élet­tár­sá­tól, egy cso­ma­got 1.000 forin­tért. A 35 éves férfi a dro­got rész­ben elfo­gyasz­tot­ta, rész­ben pedig egy isme­rő­sé­nek adta tovább.

A 20 éves díler mint­egy 8-10 alka­lom­mal adott el dro­got egy fiú­nak, aki­ről tudta, hogy még kis­ko­rú. A 18. élet­évét be nem töl­tött „kun­csaft” a „her­bált” és a „kris­tályt” két másik kis­ko­rú­val közö­sen fogyasz­tot­ta el, akik a vásár­lás­nál is jelen voltak. 

A rend­őrök 2020. május 27-én fog­ták el a 20 éves vád­lot­tat, aki letar­tóz­ta­tás­ban várja a tár­gya­lást. Az élet­tár­sa és a 35 éves vád­lott sza­bad­lá­bon véde­kez­nek, míg a 29 éves bűn­tár­suk bűn­ügyi fel­ügye­let alatt áll.

A járá­si ügyész­ség a vád­lot­ta­kat új pszi­cho­ak­tív anyag­gal vissza­élés bűn­tet­té­vel, illet­ve – az élet­társ és a 35 éves vád­lott ese­té­ben - új pszi­cho­ak­tív anyag­gal vissza­élés vét­sé­gé­vel vádol­ja. Az ügyész a 20 éves vád­lot­tal szem­ben vég­re­haj­tan­dó bör­tön és köz­ügyek­től eltil­tás, míg az élet­tár­sá­val szem­ben elzá­rás kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta. A másik két vád­lot­tal szem­ben fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés és párt­fo­gó fel­ügye­let kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta az ügyész­ség. A vád­lot­tak bűnös­sé­gé­ről a Kalo­csai Járás­bí­ró­ság fog dönteni.