Főoldal » Hírek » Időskorúakat fosztottak ki - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

Három fia­tal elkö­ve­tő – egyi­kük fia­tal­ko­rú­ként – 2019-ben, hosszabb időn keresz­tül, szer­ve­zet­ten köve­tett el vagyon elle­ni bűn­cse­lek­mé­nye­ket több­nyi­re idős­ko­rú, koruk és beteg­sé­ge­ik miatt véde­ke­zés­re kép­te­len embe­rek sérelmére. 

A vád­irat sze­rint a három vád­lott – egy a bűn­cse­lek­mé­nyek ide­jén 16 éves fiú, egy 20 éves nő, és egy 23 éves férfi – 2019. feb­ru­ár és 2019. novem­ber között, elő­ze­tes meg­ál­la­po­dá­suk alap­ján, rend­sze­re­sen követ­tek el vagyon elle­ni bűn­cse­lek­mé­nye­ket. Áldo­za­ta­ik több­nyi­re idős­ko­rú, koruk és beteg­sé­ge­ik miatt véde­ke­zés­re kép­te­len embe­rek voltak.

Mód­sze­rük jel­lem­ző­en az volt, hogy a sér­tet­te­ket meg­szó­lí­tot­ták, figyel­mü­ket elte­rel­ték, őket külön­fé­le módon meg­za­var­ták, illet­ve össze­za­var­ták, majd a hely­ze­tet kihasz­nál­va, a pén­zü­ket meg­sze­rez­ték. Több­nyi­re pénz­au­to­ma­ták­nál, a sér­tet­tek által meg­kez­dett tranz­ak­ci­ó­ba bele­nyúl­va tulaj­do­ní­tot­ták el a sér­tet­tek pén­zét, de volt olyan idős­ko­rú is, aki­nek pénz­vál­tás ürü­gyén, a pénz­tár­cá­já­ba benyúl­va vet­ték el a nyug­dí­ját. Egy 77 éves fér­fit pedig úgy fosz­tot­tak ki, hogy a laká­sá­ra bemen­tek, a fér­fit rávet­ték, hogy fogyasszon velük alko­holt, majd a figyel­mét elte­rel­ve, éksze­re­ket, mobil­te­le­font, és kész­pénzt tulaj­do­ní­tot­tak el tőle.

Az ügy­nek 11 sér­tett­je van. Az elkö­ve­té­si érték össze­sen csak­nem 2,5 mil­lió forint.

A Buda­pes­ti I. és XII. Kerü­le­ti Ügyész­ség a három elkö­ve­tő­vel szem­ben több rend­be­li, bűn­szö­vet­ség­ben elkö­ve­tett kifosz­tás, vala­mint lopás miatt emelt vádat, és velük szem­ben vég­re­haj­tan­dó sza­bad­ság­vesz­tés – a fia­tal­ko­rú ese­té­ben fia­tal­ko­rú­ak bör­tön­bün­te­té­se – kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­za a vádiratban.

Az ügy­höz kap­cso­ló­dó, két bűn­cse­lek­ményt is rög­zí­tő fel­vé­tel az Ügyész­ség hiva­ta­los You­tu­be csa­tor­ná­ján, az aláb­bi lin­ken elérhető: