Főoldal » Hírek » Őrizet alatt jogerősen elítélt bolgár embercsempész - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kalo­csai Járá­si Ügyész­ség gyor­sí­tott eljá­rás­ban minő­sí­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt bíró­ság elé állí­tott egy bol­gár fér­fit, aki 2021. szep­tem­ber 17-én, éjjel, a szerb-magyar határ köze­lé­ből 12 szír beván­dor­lót akart fizet­sé­gért Nyugat-Európába tovább­szál­lí­ta­ni. A rend­őrök Dus­nok tér­sé­gé­ben elfog­ták őket.

A vád sze­rint a bol­gár férfi 2021. szep­tem­ber 17-én, éjfél előtt nem sok­kal egy bol­gár honos­sá­gú kis­te­her­au­tó­val meg­je­lent a szerb-magyar állam­ha­tár köze­lé­ben azért, hogy 12 szír határ­sér­tőt Nyugat-Európába szál­lít­son. A vád­lott tudta, hogy a szál­lí­tan­dó sze­mé­lyek a határt til­tott módon lép­ték át, és magyar­or­szá­gi tar­tóz­ko­dá­suk nem jog­sze­rű. Sike­res szál­lí­tás ese­tén az ember­csem­pész 100 eurót kapott volna fejenként.

A vád­lott a bol­gár kis­te­her­au­tó mennye­ze­té­ben kiala­kí­tott rej­tek­he­lyen három, a cso­mag­tér­ben továb­bi kilenc embert rej­tett el, majd elin­dul­tak. Dus­nok köze­lé­ben azon­ban a kalo­csai rend­őrök elfog­ták őket.

A nyo­mo­zók a bol­gár ember­csem­pészt őri­zet­be vet­ték, és kez­de­mé­nyez­ték a bíró­ság elé állí­tá­sát. A Kalo­csai Járá­si Ügyész­ség a rend­őr­ség­gel együtt­mű­köd­ve, az őri­zet ideje alatt, 2021. szep­tem­ber 20-án bíró­ság elé állí­tot­ta a vád­lot­tat vagyo­ni haszon­szer­zés végett, több sze­mély­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt.

A Kalo­csai Járás­bí­ró­ság a vád­dal egye­ző­en bűnös­nek mond­ta ki a vád­lot­tat és 3 év 3 hónap vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te, 6 év 6 hónap­ra kiuta­sí­tot­ta Magyar­or­szág terü­le­té­ről, továb­bá a bol­gár kis­te­her­au­tót elko­boz­ta. Az íté­le­tet min­den­ki tudo­má­sul vette, így az jogerős.