Főoldal » Hírek » Áramot vezetett a kilincsbe a nyugdíjas férfi - fotókkal - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­té­vel vádol­ja az ügyész­ség azt a nyír­egy­há­zi fér­fit, aki a tol­va­jok­tól úgy akar­ta meg­vé­de­ni a csa­lá­di házát, hogy a bejá­ra­ti ajtó­ba ára­mot veze­tett. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyész­ség vád­ira­ta sze­rint a nyug­dí­jas férfi nyír­egy­há­zi - rit­kán hasz­nált - csa­lá­di házá­ba több­ször is betör­tek, ezért elha­tá­roz­ta, hogy úgy fogja az ingat­lant meg­vé­de­ni a tol­va­jok ellen, hogy ára­mot vezet a bejá­ra­ti ajtó kilin­csé­be. 2020 tava­szán a ház­ban lévő kon­nek­tor­ba egy hosszab­bí­tót dugott, majd annak a veze­té­két rákö­töt­te az ajtó fém részé­re, az így kiala­kí­tott áram­kört pedig egy táv­kap­cso­ló­val működ­tet­te. Ami­kor a vád­lott elhagy­ta a házat, akkor áram alá helyez­te az ajtó kilin­csét, amely­ben olyan áram­fe­szült­ség volt, amely alkal­mas az élet kiol­tá­sá­ra. A férfi az utcai kapu­ra „STOP, ÁLLJ!” figyel­mez­te­tő táb­lát helye­zett el.

2021. ápri­lis 8-án is áram alatt volt a bejá­ra­ti ajtó, ami­kor a dél­utá­ni órák­ban két haj­lék­ta­lan férfi be sze­re­tett volna menni a házba azért, hogy ott tölt­se az éjsza­kát. Az egyi­kő­jük betör­te az ajtó üve­gét, majd egy kala­páccsal akar­ta az ajtót szét­ver­ni, miköz­ben hoz­zá­ért az áram alatt lévő kilincs­hez, és így áram­ütést szen­ve­dett. A két haj­lék­ta­lan elme­ne­kült a hely­szín­ről, mert azt hit­ték, hogy továb­bi áram­ütés érhe­ti őket.

Az ügyész­ség azt indít­vá­nyoz­ta, hogy amennyi­ben a bün­tet­len elő­éle­tű, idős vád­lott beis­me­rő val­lo­mást tesz és nem kéri a tár­gya­lás meg­tar­tá­sát, akkor a bíró­ság 2 év bör­tön­bün­te­tés­re ítél­je, mely­nek vég­re­haj­tá­sát 3 évre füg­gessze fel.

Az eljá­rás a Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szé­ken folytatódik.

A fotók a hely­szí­nen készültek.