Főoldal » Hírek » Letartóztatásban mard a nevelt gyermekét szexuálisan bántalmazó férfi- a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség sike­re­sen indít­vá­nyoz­ta a Sze­ge­di Íté­lő­táb­lá­nál, hogy marad­jon letar­tóz­ta­tás­ban az a hód­me­ző­vá­sár­he­lyi férfi, akit a nevelt gyer­me­ke sérel­mé­re elkö­ve­tett sze­xu­á­lis erő­szak­kal, vala­mint kis­ko­rú veszé­lyez­te­té­sé­nek az elkö­ve­té­sé­vel vádol az ügyészség.

 Az ügy­ben első­fo­kon a Sze­ge­di Tör­vény­szék a Csongrád-Csanád Megyei Főügyész­ség vád­ira­ta alap­ján jár el.

A vád­ira­ti tény­ál­lás sze­rint a vád­lott és élet­tár­sa közö­sen nevel­ték az élet­társ előző kap­cso­la­tá­ból szár­ma­zó fiú­gyer­me­ket. 2017-2018 között a négy­éves sér­tett gon­do­zá­sát elha­nya­gol­ták, a rend­sze­res étke­zé­sét nem biz­to­sí­tot­ták, a lakás­ban tapasz­tal­ha­tó higi­é­nés hiá­nyos­sá­go­kat nem szün­tet­ték meg, majd a csa­lád­gon­do­zó fel­hí­vá­sa elle­né­re a beteg gyer­me­ket orvos­hoz sem vit­ték. A gyer­mek a kór­ház­ba a gyer­mek­vé­del­mi szak­szol­gá­lat jel­zé­se alap­ján csak rend­őri segít­ség­gel került. A férfi több alka­lom­mal tett­leg is bán­tal­maz­ta a sér­tet­tet. A férfi ezen felül kihasz­nál­va, hogy az élet­tár­sa nem tar­tóz­ko­dik ott­hon, sze­xu­á­li­san is bán­tal­maz­ta a kis­ko­rú sértettet.

A Sze­ge­di Tör­vény­szék a vád­eme­lést köve­tő­en az ügyész­ség indít­vá­nyá­val egye­ző­en a férfi letar­tóz­ta­tá­sát az első­fo­kú bíró­ság ügy­dön­tő hatá­ro­za­tá­nak a kihir­de­té­sé­ig fenntartotta.

A vég­zés ellen a vád­lott a sza­bad­láb­ra helye­zé­se érde­ké­ben jelen­tett be fel­leb­be­zést, egy­ben tagad­ta a ter­hé­re rótt bűn­cse­lek­mény elkövetését.

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a beje­len­tett fel­leb­be­zést nem tar­tot­ta ala­pos­nak, mivel meg­íté­lé­se sze­rint a vád tár­gyá­vá tett cse­lek­mé­nyek kiemel­ke­dő tár­gyi súlyá­ra és magas bün­te­té­si tétel­lel fenye­ge­tett­sé­gé­re figye­lem­mel a fér­fi­val szem­ben a szö­kés és az elrej­tő­zés veszé­lye a továb­bi­ak­ban is fennáll.

A másod­fo­kon eljárt Sze­ge­di Íté­lő­táb­la egyet­ér­tett a fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség indít­vá­nyá­val és az első­fo­kú vég­zést helybenhagyta.

Az eljá­rás a Sze­ge­di Tör­vény­szé­ken folytatódik.