Főoldal » Hírek » Múzeumból lopott a szécsényi testvérpár - a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség vádat emelt egy 17 éves fiú­val szem­ben, aki gyer­mek­ko­rú test­vé­ré­vel múze­u­mi kerék­pá­ro­kat tulaj­do­ní­tott el. 

2021. júni­u­sá­ban a fia­tal­ko­rú vád­lott és öccse meg­je­len­tek a szé­csé­nyi Nosz­tal­gia Múze­um­nál, ahol a külön­bö­ző kiál­lí­tá­si tár­gyak között úgy­ne­ve­zett gyors­kö­tö­zők­kel belül­ről a kerí­tés­hez volt rög­zít­ve egy 1930-as évek­ben gyár­tott, feke­te színű, férfi vázas kerék­pár. A kiseb­bik fiú átmá­szott a kerí­té­sen az ingat­lan terü­le­té­re, a műanyag kötö­ző­ket öngyúj­tó­val éget­te, míg a vád­lott a kerí­té­sen kívül­ről tette ugyan­ezt. Miu­tán a kötö­zők elol­vad­tak, a bent tar­tóz­ko­dó fiú a kerí­té­sen átemel­te a bicik­lit a vád­lott­nak, haza­vit­ték, és az ott­ho­nuk mel­lék­épü­le­té­ben helyez­ték el.

A fiúk 2021. augusz­tus 8. nap­ján vissza­tér­tek a múze­um­hoz. A kisebb test­vér ismét bemá­szott a múze­um udva­rá­ra, ahol a bicik­li­tá­ro­ló­ban elhe­lye­zett, lánc­cal és lakat­tal lezárt, 1970-es évek­ben gyár­tott, kék színű, férfi vázas kerék­pár­hoz ment, és a nála lévő fogó­val a laka­tot levág­ta, majd a zsák­mányt átemel­te a kerí­té­sen az utcán vára­ko­zó test­vé­ré­nek. A levá­gott laka­tot és a lán­cot egy patak­ba dob­ták, a bicik­lit pedig csak­úgy, mint első alka­lom­mal, ott­ho­nuk mel­lék­épü­le­té­be vitték.

A két cse­lek­ménnyel össze­sen 114.000 forint kárt okoz­tak a múze­um­nak, mely a kerék­pá­rok lefog­la­lá­sá­val megtérült

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség a 17 éves fia­tal ellen társ­tet­tes­ként, dolog elle­ni erő­szak­kal elkö­ve­tett lopás bűn­tet­te miatt emelt vádat, mely­ben pró­bá­ra bocsá­tás­ra, vala­mint arra tett indít­ványt, hogy a pró­ba­idő alatt a vád­lott párt­fo­gó fel­ügye­let alatt áll­jon. Az ügyész­ség emel­lett indít­ványt tett a 27.574 forint bűn­ügyi költ­ség vád­lott álta­li meg­fi­zet­te­té­sé­re is.

A fia­ta­labb fiú az elkö­ve­tés­kor még nem volt 14 éves, így gyer­mek­ko­ra miatt bün­te­tő­jo­gi fele­lős­ség­re nem vonható.

Az ügy­ben a Balas­sa­gyar­ma­ti Járás­bí­ró­ság hoz döntést.