Főoldal » Hírek » Egy építkezésen munkahelyi balesetben halt meg a sértett - rendőrségi fotókkal - a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Berettyó­új­fa­lui Járá­si Ügyész­ség halált okozó, fog­lal­ko­zás köré­ben elkö­ve­tett gon­dat­lan veszé­lyez­te­tés vét­sé­ge miatt emelt vádat az ellen a vád­lott ellen, aki az épít­ke­zés során nem biz­to­sí­tot­ta a sér­tett részé­re a mun­ka­vé­del­mi eszközöket.

A vád­lott 2019-ben Berettyó­új­fa­lu­ban egy tár­sas­ház épí­tés kivi­te­le­zői vál­lal­ko­zó­ja és fele­lős műsza­ki veze­tő­je volt a sér­tett pedig beta­ní­tott kőmű­ves­ként dol­go­zott az épít­ke­zé­sen. A tár­sas­ház utca­fron­ti fal­sík­já­hoz közel, a máso­dik eme­le­ti födém­szint magas­sá­gá­ban futott egy áramvezeték.

2019. júli­us 17-én, 9 óra­kor a sér­tett fel­ada­ta volt az épülő tár­sas­ház máso­dik födém­szint­jén az eme­le­ti kor­lá­tok készí­té­sé­hez szük­sé­ges méré­sek elvég­zé­se. A férfi ehhez egy 1,5 méter hosszú­sá­gú alu­mí­ni­um víz­mér­té­ket hasz­nált. A mérés során az esz­köz hoz­zá­ért az épü­let hom­lok­za­ta előtt futó veze­ték­hez, ennek követ­kez­té­ben a sér­tett pil­la­nat­sze­rű áram­ütést szen­ve­dett és egyen­sú­lyát veszít­ve 6 méter magas­ság­ból az épü­let előt­ti jár­da­sza­kasz­ra zuhant. A sér­tett a mun­ka­vég­zés során egyé­ni védő­fel­sze­re­lést nem hasz­nált, illet­ve az épít­ke­zé­sen ún. kol­lek­tív leesés elle­ni véde­lem sem volt elhelyezve.

A sér­tett olyan súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy pár nap­pal később meghalt.

A vád­lott, mint az épít­ke­zés kivi­te­le­ző vál­lal­ko­zó­ja, illet­ve fele­lős műsza­ki veze­tő­je az épít­ke­zé­sen nem gon­dos­ko­dott a kol­lek­tív leesés elle­ni véde­lem­ről, a sér­tett vonat­ko­zá­sá­ban egyé­ni védő­esz­köz­ről, amely­nek ered­mé­nye­ként bekö­vet­ke­zett a mun­ka­he­lyi bal­eset és a sér­tett halála.

Az ügy­ben a nyo­mo­zást a Berettyó­új­fa­lui Rend­őr­ka­pi­tány­ság foly­tat­ta le.

A Berettyó­új­fa­lui Járá­si Ügyész­ség a vád­lott ellen halált okozó, fog­lal­ko­zás köré­ben elkö­ve­tett gon­dat­lan veszé­lyez­te­tés vét­sé­ge miatt emelt vádat a Berettyó­új­fa­lui Járás­bí­ró­sá­gon. A járá­si ügyész­ség a vád­irat­ban a vád­lot­tal szem­ben fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta, emel­lett a vád­irat­ban a bün­te­tés konk­rét mér­té­ké­re vonat­ko­zó­an is indít­ványt tett arra az eset­re, ha a vád­lott a járás­bí­ró­ság elő­ké­szí­tő ülé­sén a ter­hé­re rótt bűn­cse­lek­ményt a vád­irat­ban fog­lal­tak sze­rint beis­me­ri és lemond a tárgy­lás­hoz való jogáról.

A fény­kép­fel­vé­te­lek az aláb­bi lin­ken tekint­he­tők meg: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/halalos-munkahelyi-balesetben-nyomoztak-a-rendorok