Főoldal » Hírek » Ittasan vezetve kidöntötte a sorompót - fotókkal - a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Köz­le­ke­dés biz­ton­sá­ga ellen gon­dat­lan­ság­ból elkö­ve­tett vét­sé­ge és ittas jár­mű­ve­ze­tés vét­sé­ge miatt a Tata­bá­nyai Járá­si Ügyész­ség vád­ira­tot nyúj­tott be azzal a fér­fi­val szem­ben, aki itta­san, és a sebes­ség­kor­lá­to­zást túl­lép­ve kidön­töt­te a vas­úti átjá­ró fénysorompóját.

A vád­irat sze­rint a férfi 2021. ápri­lis 10-én, ittas álla­pot­ban vezet­te a tulaj­do­nát képe­ző gaz­da­sá­gi tár­sa­ság sze­mély­gép­ko­csi­ját Esztergom-kertváros lakott terü­le­tén, a Doro­gi úton, ahol a meg­en­ge­dett leg­na­gyobb sebes­ség 50 km/óra.

A férfi a hala­dá­sa során a Doro­gi út, és a vas­úti pálya szint­be­li keresz­te­ző­dé­sé­ben kiépí­tett, fény-, és fél­so­rom­pó­val biz­to­sí­tott, balra ívelő útka­nya­ru­lat­ban lévő vas­úti átjá­rót ittas­sá­ga okán nem foko­zott óva­tos­ság­gal, illet­ve nem a biz­ton­sá­gos átha­la­dás­hoz szük­sé­ges sebes­ség­gel köze­lí­tet­te meg. A sofőr a kanyar­ba önma­gá­ban kisod­ró­dást ered­mé­nye­ző, 65 km/óra sebes­sé­get meg­ha­la­dó sebes­ség­gel haladt be. Emi­att a férfi a jármű felet­ti ural­mát elvesz­tet­te, azzal az úttest­ről lesod­ró­dott, neki­üt­kö­zött a vas­úti sorom­pó „d” jelű fény­jel­ző készü­lé­ké­nek, amely kidőlt. Az elkö­ve­tő az ütkö­zést köve­tő­en a jár­mű­vel meg­állt, és a bal­eset­ről beje­len­tést tett.

A fény­so­rom­pó kidön­té­sé­vel a vas­úti átjá­rón tör­té­nő átha­la­dást biz­to­sí­tó rend­szer ala­cso­nyabb biz­to­sí­tá­si szint­re került, kiala­kult – a vas­úti köz­le­ke­dé­si ága­zat vonat­ko­zá­sá­ban – a más, vagy mások éle­tét, vagy testi épsé­gét sértő bal­eset bekö­vet­ke­zé­sé­nek reá­lis veszélye.

Az elkö­ve­tő­vel szem­ben intéz­ke­dő rend­őrök a veze­tői enge­délyt a hely­szí­nen elvették.

Az ügyész­ség a vád­irat­ban arra tett indít­ványt, hogy az Esz­ter­go­mi Járás­bí­ró­ság tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel, bün­te­tő­vég­zés­ben a bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sét beis­me­rő elkö­ve­tő­vel szem­ben pénz­bün­te­tést és jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tást szab­jon ki.