Főoldal » Hírek » Először felmentették, másodszor tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték - a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség az első­fo­kú íté­let hely­ben­ha­gyá­sát indít­vá­nyoz­ta abban az ügy­ben, amely­ben egy test­vér­pár hideg­vér­rel meg­ölt egy férfit.

A Tata­bá­nyai Tör­vény­szék a test­vé­re­ket társ­tet­tes­ként elkö­ve­tett, minő­sí­tett ember­ölés bűn­tet­té­ben mond­ta ki bűnös­nek. A fér­fit, mint erő­sza­kos több­szö­rös vissza­esőt, élet­fogy­tig tartó fegy­ház­bün­te­tés­re, a nőt 18 év fegy­ház­bün­te­tés­re, mind­ket­tő­jü­ket 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te. Meg­ál­la­pí­tot­ta, hogy a férfi fel­té­te­les sza­bad­ság­ra nem bocsát­ha­tó. Az ügy­ben ter­helt­ként sze­rep­lő másik fér­fit bűn­se­géd­ként, cso­por­to­san elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te miatt 5 év fegy­ház­bün­te­tés­re, 5 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítélte.

Érde­kes­sé­ge az ügy­nek, hogy a Tata­bá­nyai Tör­vény­szék 2017. feb­ru­ár 8-i íté­le­té­ben a test­vér­pár férfi tag­ját a minő­sí­tett ember­ölés vádja alól bizo­nyí­tott­ság hiá­nyá­ra hivat­koz­va fel­men­tet­te, míg a másik két elkö­ve­tőt kifosz­tás bűn­tet­te miatt bör­tön­bün­te­tés­re és köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te. Az íté­lő­táb­la az ügyé­szi fel­leb­be­zés­sel egyet­ért­ve, ezt az íté­le­tet hatá­lyon kívül helyez­te és a tör­vény­szé­ket új eljá­rás lefoly­ta­tá­sá­ra utasította.

Az íté­let sze­rint 2011. augusz­tus 2-áról 3-ára vir­ra­dó éjsza­ka a három elkö­ve­tő a sér­tett tata­bá­nyai házá­hoz ment. A test­vé­rek bemen­tek a házba és érté­kek után kutat­tak, míg a tár­suk az utcán figyelt. Az ittas sér­tett ész­lel­te a ter­hel­tek cse­lek­mé­nyét és segít­sé­gért kiál­tott. A nő csend­re intet­te, a férfi pedig egy­szer szá­jon ütöt­te. Ezután a nő lefog­ta az ágyon hanyatt fekvő sér­tet­tet, a férfi pedig meg­foj­tot­ta őt. Kész­pénzt, mobil­te­le­font vet­tek maguk­hoz, majd távoz­tak a hely­szín­ről. Az utcán figye­lő férfi úgy tudta, hogy ahhoz nyújt segít­sé­get tár­sa­i­nak, hogy a sér­tet­től – akár erő­szak útján – érték­kel bíró dol­go­kat tulaj­do­nít­sa­nak el.

Az íté­let ellen a test­vé­rek és védő­ik, vala­mint tár­suk védő­je elsőd­le­ge­sen fel­men­té­sért, másod­la­go­san eny­hí­té­sért fellebbeztek.

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség állás­pont­ja sze­rint az ölési cse­lek­mény kiemel­ke­dő tár­gyi súlyá­ra, az elkö­ve­tők bün­te­tett elő­éle­té­re figye­lem­mel szük­sé­ges a társ­tet­te­sek szi­go­rú meg­bün­te­té­se. Az erő­sza­kos több­szö­rös vissza­esőt ilyen bűn­cse­lek­mény elkö­ve­té­se ese­tén köte­le­ző élet­fogy­tig tartó fegy­ház­ra ítél­ni, s a tör­vény a fel­té­te­les sza­bad­ság­ra bocsá­tás lehe­tő­sé­gét is kizár­ja. A tár­suk eny­hébb meg­íté­lé­sű bűn­cse­lek­ményt köve­tett el, a bíró­ság javá­ra érté­kel­te a beis­me­rő val­lo­má­sát. Ese­té­ben is tett­ará­nyos a büntetés.

Másod­fo­kon az ügy­ben a Győri Íté­lő­táb­la dönt.