Főoldal » Hírek » Sikkasztott egy hegybíró - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ren­csi Járá­si Ügyész­ség vádat emelt egy 45 éves elkö­ve­tő ellen sik­kasz­tás bűn­tet­te miatt. A vád­lott egy bor­so­di köz­ség hegy­bí­rá­ja­ként éve­ken keresz­tül össze­sen több mint 2,5 mil­lió forin­tot tulaj­do­ní­tott el a pénztárból.

A vád­irat sze­rint a vád­lott 2013. júli­us hónap köze­pé­től 2020. novem­ber hónap­já­ig a tele­pü­lés hegy­bí­rá­ja volt. A hegy­köz­ség 2013. októ­ber hónap­tól meg­bíz­ta a pénz­tár keze­lé­sé­vel. Az elkö­ve­tő a hegy­köz­ség iro­dá­já­ban dol­go­zott, ahol az admi­niszt­rá­to­rok átvet­ték a tagok befi­ze­té­se­it, erről nyug­tát adtak, majd pedig a köny­ve­lés részé­re bevé­te­li pénz­tár­bi­zony­la­to­kat állí­tot­tak ki. A pénz­tár­bi­zony­la­to­kat és az átvett pénz­össze­ge­ket min­den eset­ben átad­ták a vád­lott­nak, mint pénztárosnak.

A vád­lott a pénz­tár­ban lévő kész­pénz­ből 2016. év janu­ár­já­tól 2020. év tava­szá­ig külön­bö­ző össze­gek­ben, összes­sé­gé­ben több mint 2,5 mil­lió forin­tot vett ki. Úgy pró­bál­ta lep­lez­ni cse­lek­mé­nyét, hogy 2020. év tava­szán 24 db bevé­te­li pénz­tár­bi­zony­la­tot - ame­lye­ken sze­rep­lő össze­gek meg­egyez­tek az elsik­kasz­tott kész­pénz össze­gé­vel -, nem adott át a köny­ve­lő­nek, ezzel valót­la­nul azt a lát­sza­tot kelt­ve, hogy ilyen befi­ze­té­sek nem történtek.

Az ügyész­ség a bün­tet­len elő­éle­tű elkö­ve­tő­vel szem­ben – bün­te­tő­vég­zés­ben – tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tést indít­vá­nyo­zott a hegy­bí­rói tiszt­ség­vi­se­lés­től tör­té­nő eltiltással.