Főoldal » Hírek » Tolatás közben ütötte el a zebrán a gyalogost - a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sze­ge­di Járá­si Ügyész­ség vádat emelt azzal a fér­fi­vel szem­ben, aki két éve, figyel­met­len­sé­ge miatt oko­zott Csongrád-Csanád megyé­ben halá­los balesetet.

A vád­irat sze­rint a futár­ként dol­go­zó vád­lott 2020. októ­ber 16-án, dél­ben, egy megye­be­li kis­te­le­pü­lé­sen köz­le­ke­dett kis­te­her­au­tó­val. Átha­ladt egy útke­resz­te­ző­dé­sen, ahol zebra is volt, majd lehú­zó­dott a jár­mű­vel, hogy meg­ke­res­se a követ­ke­ző kéz­be­sí­té­si címet. Rövid­del ezután tolat­ni kez­dett, a koráb­ban keresz­te­zett gya­log­át­ke­lő­hely felé. A kellő körül­te­kin­tés hiá­nya miatt azon­ban nem vette észre az ekkor már a zeb­rán bicik­li­jét tolva átha­la­dó sér­tet­tet, akit elütött. A nő az ütkö­zés követ­kez­té­ben a kerék­pár­ján át az asz­falt­ra esett, és olyan súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy a hely­szí­nen éle­tét vesztette.

A vád­lott a köz­le­ke­dé­se során meg­szeg­te azt a köz­le­ke­dé­si sza­bályt, mely sze­rint a gya­log­át­ke­lő­he­lyen átha­la­dó gya­lo­gos­nak elsőbb­sé­get kell adni, vala­mint a zeb­rát csak foko­zott óva­tos­ság­gal és olyan sebes­ség­gel sza­bad meg­kö­ze­lí­te­ni, hogy a jár­mű­ve­ze­tő az elsőbb­ség­adá­si köte­le­zett­sé­gé­nek ele­get tud­jon tenni.

A járá­si ügyész­ség az elkö­ve­tőt halá­los köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­gé­vel vádolja.

A vád­lott bűnös­sé­gé­ről a Sze­ge­di Járás­bí­ró­ság fog dönteni.