Főoldal » Hírek » Pénzmosással tüntették el a csalásból származó milliókat - a Veszprém Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Külö­nö­sen nagy érték­re, üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett pénz­mo­sás bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mé­nyek miatt emelt vádat a Veszp­rém Megyei Főügyész­ség egy 28 éves fér­fi­val és hét tár­sá­val, köz­tük két ügy­véd­del szem­ben. Az elkö­ve­tők úgy­ne­ve­zett szám­la­el­té­rí­té­ses csa­lás­ból szár­ma­zó pénz­össze­ge­ket sze­rez­tek meg, majd, hogy a pénz ere­de­tét lep­lez­zék, valót­lan jog­cí­me­ken tovább­utal­ták vagy kész­pénz­ben felvették. 

A vád­irat sze­rint a két Fejér megyei ügy­véd név­le­ges ügy­ve­ze­tők­kel lét­re­ho­zott, tény­le­ge­sen nem műkö­dő cégek ala­pí­tá­sá­ban, név-változtatásában, illet­ve ezek elő­ké­szí­té­sé­ben műkö­dött közre. E cégek révén az ügy több­szö­rö­sen bün­te­tett elő­éle­tű 28 éves vád­lott­ja és az egyik ügy­véd 2020 nya­rá­tól a 2021 júni­u­sá­ban tör­tént elfo­gá­su­kig – továb­bi vád­lot­tak bevo­ná­sá­val – un. „szám­la­el­té­rí­té­ses” csa­lás­ból eredő pénz­össze­ge­ket szer­zett meg, melye­ket elő­ző­leg szlo­vén, angol, görög gaz­da­sá­gi tár­sa­sá­gok utal­tak téve­dés­ből a cégek számláira.

A 28 éves vád­lott és ügy­véd társa a bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­se során közö­sen hatá­roz­ta meg, hogy a csa­lás foly­tán érke­zett pénz­össze­ge­ket a terhelt-társaik ere­det­lep­le­zé­si cél­lal milyen fik­tív jog­cí­me­ken, milyen továb­bi szám­lák­ra utal­ják át, vagy azt kész­pénz­ben vegyék-e fel.

Az ügyész­ség a vád­ira­tá­ban hat vád­lot­tal szem­ben vég­re­haj­tan­dó, két vád­lot­tal szem­ben fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés, három elkö­ve­tő­vel szem­ben pedig a sza­bad­ság­vesz­tés mel­lett pénz­bün­te­tés kisza­bá­sát is indít­vá­nyoz­ta a Szé­kes­fe­hér­vá­ri Tör­vény­szék­nek. Indít­vá­nyoz­ta továb­bá, hogy a bűnös úton szer­zett összeg ere­jé­ig a bíró­ság ren­del­jen le vagyon­el­kob­zást a ter­hel­tek­kel szem­ben, az ügy­véd­ként dol­go­zó egyik vád­lot­tat vég­le­ges hatállyal, tár­sát hatá­ro­zott időre az ügy­vé­di fog­lal­ko­zás­tól, míg a fik­tív cégek ügy­ve­ze­tői tiszt­sé­gét vál­la­ló vád­lot­ta­kat a gaz­dál­ko­dó szer­ve­zet veze­tő tiszt­ség­vi­se­lői pozí­ci­ó­já­tól tilt­sa el.