A Bajai Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta hat román állampolgár letartóztatását, akik a megalapozott gyanú szerint 2018. november 4-én, hajnalban, egy személygépkocsiba bezsúfolva 11 afgánt akartak Ausztriába és Franciaországba szállítani. 

A nyomozás adatai szerint a 27 éves román gyanúsított kapcsolatba került egy ezidáig ismeretlen férfival, aki pénzt ígért neki azért, ha a magyar-szerb határt meg nem engedett módon átlépő migránsokat Baja környékéről Ausztriába és Franciaországba szállítja. A román férfi a megbeszélteknek megfelelően román honosságú személygépkocsikat szerzett, és öt másik román társával együtt 2018. november 4-én, hajnalban, Bátmonostor térségébe ment. Ott már 11 afgán állampolgár várta őket, akiknek a Magyarországra történő belépéshez, itt tartózkodáshoz és a továbbutazáshoz engedélye nem volt. A 11 afgán határsértőt a 21 éves gyanúsított személygépkocsijába vették fel, míg a másik két járműben ülő csempésztársai a szállítást biztosítva, un. előfutóként haladtak előtte. A 11 afgán úgy fért be a gépkocsiba, hogy az első utasülésen egy személy, a hátsó üléssoron hat személy, míg a csomagtartóban négy személy zsúfolódott össze.

A határrendészet járőrei az 51-es számú főúton az előfutó két gépjárműre felfigyeltek és leállították. Ezt észlelve a migránsokkal teli jármű a közelben leállt, a román sofőr kiugrott az autóból és elmenekült. Őt néhány órán belül Baján elfogták. A nyomozók a hat román férfit az embercsempészés súlyosabban minősülő bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki és kezdeményezték a letartóztatásukat is.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak letartóztatása azért indokolt, mert az állandó magyarországi kötődéssel nem bíró, életvitelszerűen külföldön élő gyanúsítottak esetében a bűncselekmény súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül tartani kell attól is, hogy szabadlábra kerülésük esetén a gyanúsítottak tárgyi  bizonyítási eszközöket, elektronikus adatokat rejtenének el vagy semmisítenének meg, és ezzel a bizonyítást megnehezítenék.

A Bajai Járásbíróság nyomozási bírója 2018. november 6-án az ügyészség indítványával egyező indokok alapján mind a hat gyanúsított letartóztatását elrendelte.

Hozzászólások lezárva.