A bíróság döntésére figyelemmel, az illetékes kerületi ügyészség a nyomozást elrendelte.

Mint az a korábbi sajtóhírekből is ismert, 2018. január 17-én egy aktivista csoport emberei narancssárga festékkel összefestékezték az V. kerület, Apáczai Csere János utca 10. alatti Állami Számvevőszék épületét, főleg azt a réztáblát, amin az intézmény neve szerepel, valamint több helyen narancssárgára festették a falat. A falak és az üvegfelületek mintegy húsz – harminc méter hosszan lettek festékesek.

Az eset kapcsán egy magánszemély tett feljelentést csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt.

A nyomozó hatóság a feljelentést elutasította azzal, hogy a feljelentettek által elkövetett cselekmény szabálysértés. Erre tekintettel, a rendőrség az iratokat megküldte a szabálysértési hatóságnak.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a szabálysértési ügyet a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez áttette, mert azt állapította meg, hogy az eljárás alá vont személyek cselekménye alkalmas lehet rongálás bűntettének megállapítására, mivel az Állami Számvevőszék épülete műemléki védettség alatt áll.

A bíróság végzésében foglaltakra figyelemmel, a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség rongálás bűntette miatt a nyomozást elrendelte.

 

Hozzászólások lezárva.