A Fővárosi Főügyészség az öt fiatalkorú letartóztatását indítványozta, a bíróság szerint elegendő, ha a lakóhelyük szerinti fővárosi kerületet nem hagyhatják el; az ügyészség fellebbezést jelentette be a döntés ellen.

A megalapozott gyanú szerint az öt, 12-15 év közötti fiatal, 2020. január 9-én, a kora délutáni órákban, másfél órán belül, Budapesten, az Örs Vezér terén, négy kiskorút kísérelt meg kirabolni, egyet eredményesen.

A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a gyanúsítottak letartóztatását, amelyet javítóintézetben hajtasson végre, hogy a tankötelezettségüknek eleget tehessenek. Az ügyészség álláspontja szerint enyhébb kényszerintézkedéssel nem zárható ki a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

A Budai Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy a gyanú megalapozott, a letartóztatás helyett azonban bűnügyi felügyeletet rendelt el és csak a bűnismétlés veszélyét állapította meg. A bíróság kötelezte a gyanúsítottakat, hogy lakóhelyük szerinti budapesti kerületet nem hagyhatják el, nem hiányozhatnak az iskolából, és nem tarthatnak egymással kapcsolatot. Emellett elrendelte, hogy távol kell tartaniuk magukat a sértettektől.

A végzés ellen az ügyészség mindegyik fiatal vonatkozásában fellebbezést jelentett be a letartóztatás érdekében.

Az ügyészség álláspontja szerint a bizonyítás megnehezítésének veszélye is megállapítható, valamint a kapcsolattartás tilalma – a letartóztatás esetét kivéve – Budapesten, a fiatalok rendelkezésére álló XXI. századi technikai lehetőségek mellett, rendkívül nehezen hajtható végre és ellenőrizhető. Ezen túl a forgalmas budapesti közterületen történő sorozatrablás megkísérlése azt mutatja, hogy a gyanúsítottak a társadalmi szabályokat semmibe veszik, és ha szabadon mozoghatnak a lakóhelyük kerületében, ismét újabb bűncselekményt követhetnek el.

Hozzászólások lezárva.