A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Békés megyei vádlottal szemben korrupciós bűncselekmények miatt kiszabott három év kilenc hónapi szabadságvesztés büntetés súlyosítását indítványozta.

Az első fokon eljáró Békéscsabai Járásbíróság 2017 októberében meghozott ítéletében hatvannyolc rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette miatt három év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte azt az elkövetőt, aki 2004-től kémiai laboratórium vezetőjeként dolgozott és a vízminőségi igazolásokat kérő személyektől 2007 és 2009 között esetenként tíz, illetve húszezer forintot kért, összesen majdnem egymillió forint összegben.

A járásbíróság ítélete ellen bejelentett fellebbezéseket elbíráló, másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a 2019 júniusában meghozott ítéletében további négy korrupciós bűncselekményben is megállapította a férfi bűnösségét, azonban a büntetést nem változtatta meg. Miután további bűncselekmények elkövetésében is felelősnek találták a vádlottat, ezért harmadfokú eljárásra is lehetőség van.

A másodfokú ítélet ellen a vádlott és a védője mellett az ügyészség is fellebbezést jelentett be.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a jelentős időmúlás ellenére is alaposnak tartotta a Békés Megyei Főügyészség büntetés súlyosítására irányuló fellebbezését, ezért a bűnügyben keletkezett iratokat azzal küldte meg a Szegedi Ítélőtáblának, hogy harmadfokon eljáró bíróságként a szabadságvesztés tartamát súlyosítsa.

Hozzászólások lezárva.