Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és az ehhez kapcsolódóan elkövetett két rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának állományába tartozott pénzügyőröket.

 A vádirati tényállás szerint 2017. augusztus 29-én, a pénzügyőri szolgálatot ellátó vádlottak két szabolcsi település közötti útszakaszon megállítottak egy személygépkocsit, amelyet egy általuk jövedéki jogsértés elkövetése miatt korábbról ismert férfi vezetett.

A gépkocsi átvizsgálásakor – a szabályosan tartható jövedéki termékeken felül – 4 üveg magyar zárjegy nélküli vodkát és 2 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. Miután ezen termékeket betették a szolgálati gépkocsiba, közölték a férfival, hogy jövedéki jogsértés miatt bírságot kell fizetnie. A férfi kérte, hogy a szabályszerű eljárástól tekintsenek el, amelyért cserébe a vádlottak 30.000,- forintot kértek. A férfi először ezt sokallta, végül elfogadva az összeget, a bankjegyeket összehajtva az útlevelébe tette, amelyet átadott a pénzügyőröknek.

A vádlottak a pénzt kivették, ezután az útlevelet visszaadták, majd kötelességüket megszegve – anélkül, hogy a feltárt jövedéki jogsértés miatt intézkedtek volna – elhajtottak a helyszínről és az ellenőrzési adatlapon valótlanul azt rögzítették, hogy az ellenőrzött személynél jogsértést nem állapítottak meg.

További szolgálati tevékenységük során a pénzügyőrök a vodkával és a cigarettával kapcsolatban rádión valótlanul azt jelentették, hogy azokat a városi piac mellett, illetve egy buszmegállónál találták. Miután bevonultak szolgálati helyükre, erről valótlan tartalmú ellenőrzési jegyzőkönyvet, valamint lefoglalásról rendelkező végzést készítettek.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt bűncselekmények büntetési tételének felső határa – a halmazati büntetési szabályokra figyelemmel – tizenkét év.

A korrupciós pénzt átadó gyanúsított a nyomozás során elhunyt, ezért az ügyészség vele szemben az eljárást megszüntette.

 

Hozzászólások lezárva.