A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ellen a két fiatalkorú ellen, akik tavaly nyáron kedvtelésből tüzet gyújtottak egy lakatlan tanyaépületben.

A vádlottak barátok voltak, előzetes megbeszélésüket követően mentek el 2017. augusztus 8-án, a kora esti órákban a Hajdúhadház külterületén lévő, hosszabb ideje lakatlan, elhanyagolt tanyához. A kerítés nélküli, őrizetlen ingatlanon három nagy épület volt, a fiatalok a középső, korábban állattartásra kialakított épület középső részébe mentek, amely padlódeszkákkal három szintre volt osztva. Az alsó szinten használaton kívüli berendezési tárgyak, illetve nagyobb mennyiségű deszka és léc volt. A fiatalkorúak felmásztak az épület második szintjére, ahol korábban szénát tároltak.

Eközben a helyszínre érkezett két gyermekkorú, akik látták a fiatalokat az épület felső szintjén, ezért odamentek hozzájuk. Ekkor az egyik fiatalkorú elhatározta, hogy tüzet gyújt, ezért elkérte a kiskorú gyermektől az öngyújtóját, majd lángra lobbantott egy papírdobozt, azonban a tűz elaludt. Ezt látva a társa papírokat gyűjtött össze, majd azt meggyújtotta, és fadarabokat tett rá. A tüzet látva a gyerekek megijedtek és elszaladtak a helyszínről. A tűz a padló résein keresztül továbbterjedt, a parázs az alsóbb szintekre hullt, és meggyújtotta az ott tárolt bútor, illetve fa maradványokat. Látva a tűz egyre nagyobb kiterjedését, a vádlottak homokkal, illetve cserepekkel megpróbálták azt eloltani, azonban ez nem sikerült, ezért segítségkérés nélkül gyorsan távoztak a helyszínről.

A nagy füstöt észlelve a közelben lakó férfi értesítette a tűzoltóságot, akiknek röviddel a helyszínre érkezést követően sikerült a tűz továbbterjedését megakadályozniuk.

Az elkövetők által gyújtott tűz továbbterjedt a tanyát körülvevő erdő szélső fáira, illetve veszélyeztette a tanyát körbevevő erdő szélén lévő települést is.

A gyújtogatással 6,5 millió forint rongálási kár keletkezett, amely nem térült meg.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a fiatalkorúak ellen társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Az ügyészség a vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában felfüggesztett fiatalkorúak fogháza büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a járásbíróság állapítsa meg, hogy a próbaidő alatt a vádlottak pártfogó felügyelet alatt állnak. Indítványt tett továbbá arra, hogy a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el.

 

Hozzászólások lezárva.