A Fővárosi Főügyészség 2019. április 23-án közleményt adott ki ,,Jogerős ítélet a Parlamenten kívüli párt elnöke által elkövetett költségvetési csalás ügyében” címmel (/jogeros-itelet-a-parlamenten-kivuli-part-elnoke-altal-elkovetett-koltsegvetesi-csalas-ugyeben/).

A Népszava online változatában 2019. április 25. napján 7 óra 30 perckor cikk jelent meg a közlemény szerinti témában (https://nepszava.hu/3033703_nem-ertek-el-mert-nem-is-akartak-ep-valasztas-kamupartok-es-puha-kezu-ugyeszseg) amelyet más portál is átvett.

A cikk eredeti verziója tartalmazta azt, hogy az ügyészség a lapnak nem küldte el a bíróság indoklását és nem reagált arra a kérdésre, hogy ,,nem fél-e attól, hogy precedenst teremt az, ha valaki nem számol el 20 millió forinttal, akkor csupán 300 ezer forintot kell megfizetnie”.

A Népszava a fenti részeket a Fővárosi Főügyészég kérésére – mivel a Fővárosi Főügyészséget mint a hivatkozott közleményt közzé tevő ügyészséget valójában nem keresték meg a cikk megjelenése előtt –  mellőzte a cikkből, illetve azt – külön keret alatt – kiegészítette a Fővárosi Főügyészség helyesbítési kérelmének egy részével.

A cikk azonban továbbra is félrevezető, illetve annak eredeti, a Fővárosi Főügyészség által etikátlannak tartott tartalommal történt átvétele már megtörtént.

A Fővárosi Főügyészség azt is jelezte, hogy a cikk címe félrevezető mivel valótlanul azt sugallja, hogy az ügyészség nem akarta elérni a cikk szerinti pártot, szándékosan nem teljesítette a kötelességét. A ,,nem érték el, mert nem is akarták” kifejezés a cikk végén idézett ,,magukat mikropártnak nevező férfi” nyilatkozata.

Az adott bűnügyben az ügyészség törvényesen érvényesítette az állam büntetőhatalmi igényét.

Továbbá a Népszava a cikkben a bíróság által hozott ítélet indokolásának meg nem küldését kifogásolta, úgy, hogy azt a Fővárosi Főügyészségtől előzetesen egyáltalán nem kérték.  Ugyanakkor – ahogy az más ügyekből közismert és logikus – a bíróság ítéletének indokolását eleve a bíróságtól és nem az ügyészségtől kellett volna beszerezniük.

A Fővárosi Főügyészség elkötelezett a sajtó és rajta keresztül a közvélemény pártatlan és tényszerű tájékoztatása iránt.

Hozzászólások lezárva.