A Magyar Nemzet 2018. március 28-án “Menthetők lettek volna a Quaestor ügyfelei” címmel megjelent írása nem csupán a büntetőeljárás során beszerzett bizonyítékokkal alátámasztható tényekkel ellentétes, de önmagával is ellentmondásos.

A hivatkozott cikk lényege szerint közvetlenül a bedőlés előtt a brókercég számláin volt elég pénz a kisbefektetők vagyonának megmentésére.

Ezzel szemben a Fővárosi Főügyészség 2016 februárjában benyújtott, bizonyítékokkal alátámasztott vádirata szerint a cégcsoport a fenti időszakban már fizetésképtelen volt.

A cikkben írtak szerint 2015. február 24. napján a Quaestor cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok számláján 11,4 milliárd forint likvid pénzeszköz állt rendelkezésre.

Ezzel szemben a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a Quaestor csoportnak 2015. február 24. napján azzal kellett számolnia, hogy három héttel később, 2015. március 18. napján az ügyfeleknek értékesített lejáró fiktív kötvények miatt – az engedéllyel értékesített kötvényeket nem is számolva – 16 milliárd forintot meghaladó összeget kell kifizetnie. A Quaestor csoport meglévő likvid pénzeszközei tehát ekkor már a lejáró fiktív kötvények ellenértékének kifizetésére sem volt elegendő, nemhogy egy másik – milliárdos kötelezettségekkel terhelt – gazdasági társaság megvásárlására.

A fenti tények mellett a cikk önmagával is ellentmondásos; mert ha a Quaestor cégcsoport 2015. március 5. napján fizetőképes helyzetben volt, akkor miért lett volna szükség három nappal később a cégcsoport megmentése érdekében “reorganizációs” tervekre.

A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kizárólag a vádlottak állításain alapuló, védekezési taktikájuk részeként megjelent egyoldalú közlés nem felel meg a közvélemény hiteles és pontos tájékoztatására vonatkozó követelménynek, annál inkább a közvélemény félretájákoztatására alkalmas.

Az igazság a fentiekkel szemben az, hogy a nyomozás során beszerzett nagyszámú – a vádlottakat erősen terhelő – bizonyíték mellett a vád a tárgyalási szakban az eddigi bizonyítási eljárás alapján is tovább erősödött.

 

Hozzászólások lezárva.