A Heves Megyei Főügyészség büntetőjogi és közjogi szakága megtette és a továbbiakban is megteszi a szükséges és lehetséges intézkedéseket a Hatvan közeli bűzszennyezés ügyében.

A Hatvan térségében időszakosan terjengő bűz kapcsán a Heves megyei Kormányhivatal illetékes környezetvédelmi szakhatóságánál közigazgatási eljárás van folyamatban. Ezzel párhuzamosan a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága hivatalból vizsgálja egy esetleges közérdekű kereset benyújtásának a lehetőségét is a légszennyezés megszüntetése érdekében. A keresetindítás, és ezáltal a bírósági eljárás kezdeményezésének feltétele ugyanakkor a bűz forrásának és kibocsájtójának beazonosítása, ami a közigazgatási szakhatóság feladata. Ezek ismeretében kerülhet majd csak az ügyészség abba a helyzetbe, hogy a közérdek súlyos sérelmének igazolása céljából egy esetleges per során felhasználja azt a 8139 aláírást, amit a hatvani lakosok képviseletében eljáró polgármester ma délelőtt személyesen adott át a főügyészségen.

Amint arról már korábbi híradások is szóltak, a bűzszennyezés miatt indult közigazgatási eljárással párhuzamosan, a Hatvani Rendőrkapitányságon a Hatvan és Lőrinci települések közigazgatási határán tapasztalhat iszapos talajszennyezés kapcsán környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás keretében nyomozás is folyik, melyet a Hatvani Járási Ügyészség rendelt el, miután értesült a természeti környezetet veszélyeztető helyzet kialakulásáról.

A nyomozás felderítési szakban van, melyben – a közelmúltban hatályba lépett új Be. előírásaira figyelemmel – a rendőrség önállóan tesz lépéseket a szükséges bizonyítékok beszerzése és biztosítása, valamint a lehetséges gyanúsítottak beazonosítása érdekében. A járási ügyészség a hatályos eljárási törvény rendelkezései szerint csak a felderített elkövetők rendőrség általi kihallgatását követően veheti majd át a nyomozás irányítását.

A Heves Megyei Főügyészség Büntetőjogi és Közjogi Szakága addig is folyamatosan kapcsolatot tart és együttműködik egymással annak érdekében, hogy a Hatvanban és a város környékén lakókat joggal irritáló állapotok mihamarabb megszűnjenek azt követően, hogy az eljárásra jelenleg illetékes hatóságok az előttük folyamatban lévő eljárásokat  lezárják.

Hozzászólások lezárva.