A Tatabányai Járási Ügyészség többrendbeli lopás miatt nyújtott be vádiratot azzal a többszörös visszaeső vádlottal szemben, akinek a bíróság – más ügyben – elrendelte a házi őrizetét, azonban annak szabályait a vádlott megszegte, és újabb bűncselekményeket követt el.

A vádlottal szemben az ügyészség 2018. május 14-én emelt vádat lopás bűntette és lopás vétsége miatt. A vádirat benyújtását követően a bíróság a vádlott korábban elrendelt házi őrizetét fenntartotta. A vádlott a házi őrizet szabályait megszegte, annak hatálya alatt újabb bűncselekményeket követett el, ezért a bíróság 2018. június 26-án elrendelte az előzetes letartóztatását.  Ebben az ügyben a bíróság jogerősen 1 év 6 hó börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, aki az újabb vádemeléskor ezt a büntetését tölti.

A vádlott 2018. június 21-ről 22-re virradóan Tatabányán egy kerámia darabbal betörte egy személygépkocsi bal első ablakát, és a járműből egy 2.000,- Ft értékű telefontartót vitt el. A vádlott 2018. június 22-ről 23-ra virradóan a kerámia darabbal egy második személygépkocsi jobb első ablakát is betörte, és a járműből 18.660,- Ft értékben vitt el autósrádiót és más értéktárgyakat. A vádlott ezt követően egy harmadik személygépkocsi bal első ablakát törte be, és a járműből 55.000,- Ft értékben vitt el autósrádiót és navigációs rendszert. Végül a vádlott 2018. június 23-ról 24-re virradóan Tatabányán egy vasreszelővel kifeszítette egy kisbusz bal oldali tolóajtajának üvegét, majd a kormányrúd burkolatát is lefeszítette azért, hogy lopjon, azonban felhagyott a cselekményével.

A vádlott a kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettét, és a 3 rendbeli lopás vétségét többszörös visszaesőként követte el, ezért a Büntető Törvénykönyv rendelkezése alapján az újabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa a felével emelkedik, illetve a halmazati büntetéskiszabásra figyelemmel az így megemelt felső határ ismét a felével nő.

A leírtakra figyelemmel a vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélje, és amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a szabadságvesztés mértékét 2 év 6 hó tartamban, a közügyektől eltiltás mértékét 2 évben állapítsa meg.

Hozzászólások lezárva.