A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást.

2019. március 20-án – kórházi ellátását követően – a más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő elkövetőt a nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki.

A megalapozott gyanú lényege szerint az elkövető 2019. február 15-én a bíróságon az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő büntetés-végrehajtási felügyelő szolgálati maroklőfegyverét, az őrizetből kivonta magát és elmenekült a törvényszék épületéből. Ezt követően beült egy arra közlekedő személygépkocsiba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson ki a belvárosból. Az üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni a gyanúsítottat, aki – az intézkedés megakadályozása érdekében – feléjük célzott a pisztollyal, az eldobására vonatkozó felszólításokat figyelmen kívül hagyta, azzal több alkalommal lő mozdulatokat tett.

A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított a panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett.

A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség az alaptalan panaszt elutasította.

A gyanúsított terhére rótt, rendőrök sérelmére elkövetett fenti bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A gyanúsított által az elkövetéskor megvalósított egyéb bűncselekmények miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Hozzászólások lezárva.