A Kiskunhalasi Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy 23 éves kiskunhalasi férfi ellen, aki a külföldön elveszített rendszáma pótlására Ausztriában egy utánzatot készíttetett, azt felszerelte az autójára, de 2018 szeptemberében egy rendőri ellenőrzés során lebukott.

A 23 éves vádlott egyik külföldi útja során elveszítette az autóján lévő eredeti magyar rendszámot. A törvényes megoldás helyett azonban Ausztriában elkészíttette az elvesztett eredeti hatósági jelzés utánzatát, majd a hamis rendszámot felszerelte az autóra.

2018. szeptember 30-án délután azonban rendőrök igazoltatták az autóját vezető vádlottat Kiskunhalason. Az egyenruhások észrevették, hogy hamis rendszám van a járművön, amit le is foglaltak. A vádlott a rendszám utánzat elkészítésével és felszerelésével az egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettét követte el, ami a törvény szerint akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A bűncselekményt beismerő, szabadlábon védekező vádlottal szemben az ügyészség büntetővégzés meghozatala iránti eljárásban emelt vádat. Ennek a gyorsító jellegű eljárásnak – amit a korábbi törvény tárgyalás mellőzésének nevezett – az a lényege, hogy a bíróság az iratok alapján dönthet a vádlott felelősségéről, ha az ügy megítélése egyszerű és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető.

Korábban csak a vádlott beismerése esetén emelhetett így vádat az ügyész, de az új büntetőeljárási törvény hatálybalépése óta már a beismerés sem szükséges minden esetben. A vádlott beismerő vallomása esetén az 5 évig terjedő szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmények esetén hozhat büntetővégzést a bíró, míg beismerés hiányában a 3 éves fenyegetettség a „határ”.

Az ügyész pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben azzal, hogy a lefoglalt rendszám utánzatot el kell kobozni. A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.