Egy 47 éves dávodi férfi és 38 éves élettársa 2015 áprilisától szívességi használóként laktak egyik ismerősük dávodi ingatlanában. A ház tulajdonosa 2015 augusztusában Németországba ment dolgozni, ezért a házat és a 6 éves, német juhász keverék kutyáját a párra bízta. Amikor a vádlottaknak pénzre volt szükségük, a házban lévő berendezési tárgyakat: így televíziót, dvd lejátszót, kishűtőt, mikrohullámú sütőt, mosógépet, kerékpárt mintegy három hónap alatt eladogatták, a befolyt pénzt pedig felélték. Ezzel a sértettnek 348 ezer forint kárt okoztak.

Ezután a vádlottak 2016. február 1-jén elhagyták a dávodi házat, amelybe bezárva magára hagyták ismerősük egészséges, kb. 30 kg testsúlyú, 6 éves német juhász keverék kutyáját. A vádlottak úgy távoztak a házból, hogy egy napra elegendő élelmet és vizet adtak a kutyának. Sem a külföldön dolgozó ismerősüket, sem a szomszédokat nem értesítették a távozásukról és a kutya átmeneti etetésére, gondozására sem kértek meg senkit.

A kutya a házba bezárva nem jutott táplálékhoz, majd a tartós éhezés és szomjazás következtében vérkeringése összeomlott és elpusztult. A kutya gazdája 2016. április 10-én, hazaérkezésekor találta meg a kutya tetemét az előszoba padlóján. A tartós éhezés és szomjazás az állatnak különös szenvedést okozott.

A Bajai Járási Ügyészség a férfit és a nőt állatkínzás bűntettével, továbbá folytatólagosan elkövetett sikkasztás vétségével vádolja, velük szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy kötelezzék őket a sértett kárának megtérítésére.

A büntetlen előéletű vádlottak ügyében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.