Dr. Polt Péter legfőbb ügyész is beszédet mondott azon a megnyitó ünnepségen, melynek keretében sor került a Heves Megyei Főügyészségnek is helyet adó, most felújításra került patinás épület, a Törvényház átadására Egerben.

Az eredetileg 1908-ban épült középületet már a kezdetektől közösen használta az ügyészség és a bíróság, azonban az idők során a valamikor mindkét szervezet befogadására alkalmas ingatlan nem csupán korszerűtlenné, de egyre szűkösebbé is vált. Az így kialakult kedvezőtlen munkakörülmények 2015 decemberében indokolttá tették az épület felújítását, mely munkálatok idén tavasszal fejeződtek be.

A Törvényház – a tetőtér beépítése folytán – további egy, az ügyészség kezelésében álló szinttel bővült. Itt, és az alatta található emeletrészen az újonnan kialakított és berendezett irodák mellett több, a beköltöző 45 dolgozó munkavégzését segítő közösségi tér – köztük szakkönyvtár – is helyet kapott. Az elsősorban a megyei főügyészség elhelyezésére szolgáló szinteken új épületgépészeti megoldásokat alkalmaztak. Emellett kialakításra került a XXI. századi követelményeknek mindenben megfelelő számítástechnikai háttér is. Mindezekhez a forrásokat a Legfőbb Ügyészség biztosította.

A Törvényház földszintjén modern ügyfélcentrum épült, ugyanakkor barokkos pompájában állították helyre a második emeleti dísztermet, az úgynevezett nagy esküdtszéki tárgyalót, valamint a főlépcsőházat. Az építtetők a korszerűsítés mellett nagy gondot fordítottak a műemlékvédelemre is, aminek eredményeként egy olyan épület átadására kerülhetett sor, mely várhatóan hosszú időre megfelelő körülményeket biztosít a megyei szintű igazságszolgáltatás, így a megyei ügyészi szervezet számára is.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a beszédében kiemelte, hogy a tárgyi feltételek biztosítása a szükséges, de nem elégséges feltétele a jogállami jogalkalmazásnak. Törvényes és egyben igazságos döntések akkor születhetnek, ha mindenki tisztában van azzal és követi hivatásának elveit és szabályait.

Hozzászólások lezárva.