Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a mai napon indítványozta a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél Kőrös Gusztáv Tibor országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Kőrös Gusztáv Tiborral és tíz társával szemben hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

A gyanú szerint Kőrös Gusztáv Tibor több vállalkozótól jelentős pénzösszegeket kért, miközben magát hivatalos személynek adta ki, arra hivatkozással, hogy a vállalkozások által benyújtott pályázatok kedvező elbírálása érdekében hivatalos személynek pénzt juttat. A gyanúsított ily módon több mint százharminc millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban álló személyektől.

A kettőtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményekkel gyanúsított Kőrös Gusztáv Tibor 2017. október 9. napjától előzetes letartóztatásban volt, amelynek határidejét a bíróság legutóbb 2018. április 9. napjáig hosszabbította meg.

Kőrös Gusztáv Tibort a mai napon országgyűlési képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették.

A képviselőjelöltet az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll.

A Somogy Megyei Főügyészség ezért a mai napon – Kőrös Gusztáv Tibor képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően, a jogszabályi kötelezettségének eleget téve – a nyomozást felfüggesztette, és Kőrös Gusztáv Tibor előzetes letartóztatását megszüntette.

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezése szerint az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.

A legfőbb ügyész a mai napon indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél Kőrös Gusztáv Tibor mentelmi jogának felfüggesztése iránt. Az indítványról a Nemzeti Választási Bizottság határoz.

Hozzászólások lezárva.