A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség lopás vétsége miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a tizenhat éves tabi tanulót, aki az egyik iskolatársától ellopott egy mobiltelefont.

A fiatalkorú vádlott az iskolában megtartott gyakorlati foglalkozás során figyelt fel a padban felejtett 53.000,-Ft értékű mobiltelefonra, melyet a ruházatába rejtett, és kicsempészett az iskolából.

A vádlott később a mobiltelefont eladta, de az abban lévő memóriakártyát megtartotta.  A siófoki nyomozókat végül egy üzenet vezette nyomra, amiben a vádlott arról írt a sértettnek, hogy kényszerítették a telefon ellopására, de később kiderült, hogy ez nem volt igaz.

A fiatalkorúak elleni büntetőeljárás elsődleges célja, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, büntetést is csak akkor lehet kiszabni, ha más intézkedés nem célravezető.

A Siófoki Járásbíróság, ezt szem előtt tartva, az ügyészi indítvánnyal egyezően, a rendezett körülmények között élő fiatalkorú vádlottat – akinek az iskolai magatartásával korábban probléma nem merült fel, és igazolatlan hiányzásai sem voltak – egy évre próbára bocsátotta, és elrendelte a pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerőre emelkedett.

Hozzászólások lezárva.