A Debreceni Járási Ügyészség kisebb kárt okozó csalás vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a sértettet megtévesztve jutott pénzhez, majd a kölcsön visszafizetése helyett őt rendszeresen zaklatta.

A Pécsen élő vádlott 2018 júniusában egy internetes közösségi csoportban felvette a kapcsolatot egy debreceni lakberendező nővel. A férfi valótlanul azt állította, hogy a Balatonnál akar ingatlant vásárolni, ezért a megfelelő telek és építész kiválasztásához kérte segítségét. A férfi elmondta a sértettnek, hogy tíz évvel korábban közel 500 millió forintot nyert szerencsejátékon, a pénzt pedig egy befektetéskezelőre bízta, aki hamarosan kifizeti részére a 2,6 milliárd forintra növekedett pénzösszeget.

Ezt követően a vádlott és a sértett között a gyakori szakmai beszélgetések során baráti kapcsolat alakult ki. A férfi ekkor azt állította a nőnek, hogy a pénzhez jutása érdekében ügyvédi letétbe kellett helyeznie az összes készpénzét és az autóját, de közben szüksége van pénzre. A vádlott kérésére a nő 2018 júliusában három alkalommal összesen 230.000 forintot utalt át az általa megjelölt bankszámlára. A vádlott megállapodott a sértettel a kölcsön visszafizetéséről, közben mindvégig fenntartotta a látszatot, hogy a befektetéskezelő hamarosan kifizeti a pénzét. A vádlott azonban soha nem nyert szerencsejátékon, és befektetett pénze sem volt. Szándéka mindvégig arra irányult, hogy magát vagyonnal rendelkező és ingatlant vásárolni szándékozó személyként feltüntetve a sértett bizalmába férkőzzön és tőle pénzt szerezzen. A sértettnek 230.000 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

Miután a vádlott a sértettet többször hitegette, a nő jogi képviselője útján felszólította a vádlottat a kölcsön visszafizetésére. Ezután a férfi rendszeresen fenyegető telefonüzeneteket küldött a sértettnek, majd 2018 júliusától szeptember elejéig eltérő hívószámokról, olykor éjszakai-hajnali időpontokban több mint 250 alkalommal hívta a sértettet és küldött neki üzeneteket, ezáltal a nő mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozott, ami a sértettben komoly félelmet keltett.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen kisebb kárt okozó csalás vétsége és zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában pénzbüntetés kiszabására és arra tett indítványt, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. Az ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűnösségét beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Hozzászólások lezárva.