A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

 A nyomozó ügyészség további bizonyítékok beszerzése érdekében a héten összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, amelyek keretében öt személy vonatkozásában több helyszínen motozások, kutatások, majd gyanúsítotti kihallgatások végrehajtása iránt intézkedett, amelyek eredményre vezettek.

A megalapozott gyanú szerint 2019 szeptemberét megelőzően két férfi és egy korábbi NAV dolgozó abban állapodtak meg, hogy jogtalan anyagi ellenszolgáltatásért cserébe vállalkozókat győznek meg arról, hogy hivatalos személyek megvesztegetésével, más módon történő befolyásolásával a velük kapcsolatos adóigazgatási, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozó büntető eljárásokról információkat szereznek és azok további menetét a megrendelő érdekeinek megfelelően irányítják.

A gyanúsítottak közel húsz gazdasági társaságot érintően azok döntéshozóitól –   részben összekötőkön keresztül – több tíz millió forintot szereztek meg azt a látszatot keltve, hogy ezen összeg egy részét hivatalos személy részére továbbítják, a valóságban azonban a hivatkozott kapcsolatrendszerrel nem rendelkeztek és a jogtalan előnyként átvett vesztegetési pénzt saját céljaikra fordították.

A bűnügyi akció végrehajtásában a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Készenléti Rendőrség munkatársai is közreműködtek.

A nyomozó ügyészség a hivatali kapcsolatukra valótlanul hivatkozó három személy őrizetét elrendelte, a kutatások során náluk 25 millió forint készpénzt foglaltak le. Ezen terheltek, továbbá a vesztegetésért és befolyás vásárlásáért kihallgatott gyanúsítottak egyike sem tett vallomást.

Az ügyészség az őrizetben lévő gyanúsítottak esetében indítványozta a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését, a letartóztatások tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a mai napon dönt.

Hozzászólások lezárva.