Az ebtartástól történő eltiltás érdekében polgári pert indított a Veszprém Megyei Főügyészség azzal a korábban állatkínzás bűntette miatt felelősségre vont gazdával szemben, aki az egyik Veszprém környéki faluban kóborolni hagyta kutyáját, szökése során szerzett sérülései kezeltetéséről pedig nem gondoskodott.

Miután a négyéves eb többször kiszökött és az utcán kóborolt, 2019 decemberében egy autó elütötte. A sérült állatot valaki megtalálta és állatorvoshoz vitte, ahol elsősegélyben részesült. Az állat gazdája tudomást szerzett a kutyáját ért balesetről, és felvette a kapcsolatot az állatorvossal, aki tájékoztatta, hogy az ebnek mindenképpen további kezelésre van szüksége. A férfi ennek ellenére a kutya gyógyítását nem biztosította, nem vitte állatorvoshoz, és hagyta, hogy állat továbbra is elkóboroljon otthonról. A baleset következtében a kutya gerince megsérült, több csontja eltörött, állapota pedig a kezelés hiánya miatt leromlott, mindkét hátsó végtagján az izomzat elsorvadt, izmai lerövidültek, kórosan le is soványodott. 2020. január közepén ismét elszökött, amikor is egy járókelő találta meg, aki állatorvoshoz vitte az egyébként kiszáradás jeleit mutató kutyát, amely azután állatvédők gondozásába került.

Az állattartó büntetőjogi felelősségét a Veszprémi Járásbíróság 2020 júniusában megállapította, azonban az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén az ügyész jogosult arra, hogy a tevékenységtől való eltiltás, illetőleg a tevékenységgel okozott kár megtérítése iránt keresetet indítson.

A Veszprémi Törvényszékhez benyújtott kereset lényege szerint az immár alperes állattartó megsértette az állatvédelmi törvény rendelkezéseit, amikor kóborolni hagyta kutyáját, az egészségkárosodásának elkerülése végett nem biztosította számára az állatorvosi kezelést, nem törődött az ebbel, annak állapotával, egészségével.

Miután a férfi a felelős állattartáshoz szükséges és elvárható körülményeket nem biztosította, alkalmatlan arra, hogy kutyát tartson, így indokolt, hogy a polgári perben eljáró bíróság őt az ebtartástól meghatározott időre eltiltsa.

Hozzászólások lezárva.