Az ebtartástól történő eltiltás érdekében indított polgári pert a Veszprém Megyei Főügyészség azzal a korábban állatkínzás vétsége miatt felelősségre vont gazdával szemben, aki 2019. tavaszán ellátás nélkül hagyta kutyáját az egyik Somló-környéki faluban.

Az asszony egy 5 év körüli német juhász jellegű, keverék kutyát tartott a lakóhelyén, azonban 2019. tavaszától rendszeresen külföldre járt dolgozni, az állatot pedig több napra vagy egy hétre is magára hagyta. Etetéséről, itatásáról, felügyeletéről nem gondoskodott megfelelően, senkit nem bízott meg azzal, hogy a távollétében a kutyát gondozza. Az állat ezért elszökött és több napon keresztül a környező házaknál keresett élelmet. Gazdája távollétében a falu lakói etették és itatták, mígnem a sovány, alultáplált kutyát állatvédők 2019. június közepén elszállították.

Az állattartó büntetőjogi felelősségét az Ajkai Járásbíróság 2020. márciusában megállapította, azonban az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén az ügyész jogosult arra, hogy a tevékenységtől való eltiltás, illetőleg a tevékenységgel okozott kár megtérítése iránt keresetet indítson.

A Veszprémi Törvényszékhez benyújtott kereset lényege szerint az immár alperes állattartó megsértette az állatvédelmi törvény rendelkezéseit, amikor nem gondoskodott az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzésről. Élelmezését, ivóvizét nem biztosította, és ezt helyette szánalomból mások tették meg. A gazda azt a kötelességét is megszegte, hogy az eb tartása más állatot, illetve embert ne veszélyeztessen, hiszen a kutya akadálytalanul kijutott az utcára, a településen kóborolt.

Miután az asszony a felelős állattartáshoz szükséges és elvárható körülményeket nem biztosította, alkalmatlan arra, hogy kutyát tartson, így indokolt, hogy a polgári perben eljáró bíróság őt az ebtartástól meghatározott időre eltiltsa.

Hozzászólások lezárva.