A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat két fiatalkorú és egy felnőttkorú vádlott ellen, akik az ittasan alvó sértett pénzét szerezték meg

A két fiatalkorú vádlott 2018. február 17-én az esti órákban érkezett Debrecenbe, majd február 18-án a hajnali órákban vonattal szándékoztak hazautazni, ezért a vasútállomásra mentek, ahol összetalálkoztak az általuk korábbról ismert felnőttkorú vádlottal.

Hajnali 3.00 óra körüli időben észrevették, hogy az épületben, a jegypénztárak előtti pulthoz ment az ittas sértett, aki a fejét a kezére hajtva a pultnál elaludt. Ekkor az egyik fiatalkorú és a felnőtt vádlott odamentek hozzá, körbenézték a ruházatát és észrevették, hogy nadrágja hátsó zsebében van a pénztárcája. A két. vádlott felváltva, észrevétlenül próbálta a pénztárcát kivenni a sértett zsebéből, azonban azt nem tudták.

Ekkor a két vádlott odament a fiatalkorú harmadikhoz, elmondták neki, hogy a sértettnél lévő pénztárcát meg akarják szerezni és ehhez kérték a segítségét, aki beleegyezett a sértett kifosztásába és ezt követően mindhárman odamentek az alvó férfihez. A társai által felkért fiatalkorú vádlott közel férkőzött a sértetthez és többször megpróbálta a tárcát kivenni, azt azonban nem tudta megszerezni. Eközben a felnőtt terhelt tőlük távolabb állt és figyelte az állomás épületében lévő személyeket és szóban is biztatta társait. Ezután a másik fiatalkorú vádlott levette a saját kabátját és a sértett hátára terítette azt a látszatot keltve, hogy a rossz fizikális állapotban lévő férfi segítségére siettek.

Ily módon fiatalkorú vádlott-társa ki tudta venni a nadrágzsebből a pénztárcát, amelyben 7.000,- Ft készpénzt és különböző okmányokat találtak.

A terhelt a lopott pénzből 2.000,- Ft-ot átadott a felnőtt vádlottnak, a többit pedig megfelezte fiatalkorú társával. Ezután a pénztárcát megszerző fiatalkorú vádlott azt a vasútállomás mellett lévő kukába nyomta, majd arra havat tett azért, hogy késleltesse a tárca esetleges megtalálását.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 8.000,- Ft kárt okoztak a sértettnek, amely nem térült meg. A kár megtérítése érdekében a sértett az eljárás során polgári jogi igényt terjesztett elő.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottak ellen csoportosan, társtettesként elkövetett kifosztás bűntette és társtettesként elkövetett közokirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a fiatalkorú vádlottak javítóintézeti nevelésének elrendelésére tett indítványt, míg felnőtt társuk vonatkozásában fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta. Továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt.

Hozzászólások lezárva.