A Gyöngyösi Járási Ügyészség csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy férfi és az anyósa ellen, akik ugyanannak az autónak a többszöri eladásával több 100.000 Ft-tal károsították meg a hirdetéseikre jelentkező gyanútlan vásárlókat.

Az I. rendű vádlott még 2015 júliusában megvásárolt egy olyan, az előző használója által lízingelt, banki tulajdonban álló személygépkocsit, melyet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nemfizetése miatt korábban már kivontak a forgalomból. A vásárlás során a vádlottak az utóbbi tényével, valamint azzal, hogy a pénzintézet tulajdonát képező gépkocsit a korábbi lízingbevevő nem volt jogosult eladni, tisztában voltak. Ennek ellenére az I. rendű vádlott az autót „Zoltán” álnéven több népszerű internetes hirdetési oldalon is eladásra kínálta, és a jelentkezők elől az autó valós tulajdoni viszonyait, valamint a forgalomból történt kivonás tényét is elhallgatta. A vevők a kialkudott vételárat megfizették, később azonban az okmányirodában szembesültek azzal, hogy az autót nem tudják saját nevükre íratni. Amikor a sorra megtévesztett, reklamáló vásárlók az autót az I. rendű vádlotthoz visszavitték, az a sértettek által korábban kifizetett összegeket nem adta vissza, és az autót magánál tartotta, az ügyintézéshez segítségét színlelő indokokkal hitegette a vásárlókat, majd az otthagyott gépkocsit ismét eladta egy újabb jóhiszemű vásárlónak. Az autót utoljára az I. rendű vádlott az anyósa segítségével értékesítette, melyet követően azonban a rendőrség a sértettől lefoglalta gépjárművet, ami aztán végül visszakerült az eredeti, jogos tulajdonosához.

Mindezeken túl az I. rendű vádlott két másik, komoly műszaki hibában szenvedő személygépkocsi eladásával is kárt okozott a vevőknek azzal, hogy az autók tényleges műszaki állapotát eltitkolta előlük. A férfi a hibás gépkocsikat hozzá visszaszállító, reklamáló vevőknek a vételárat ugyancsak nem fizette vissza, amivel a megtévesztett sértetteknek 225.000 Ft és 930.000 Ft közötti összegű károkat okozott.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség az I. rendű vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, míg a II. rendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Hozzászólások lezárva.