A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a bolgár férfival szemben, aki tavaly januárban autószállító trélerbe rejtve hét iraki állampolgárt próbált meg Nyugat-Európába csempészni.

A vádirat szerint a vádlott 700 euró fejében, Bulgáriában elvállalt egy fuvarozási munkát, melynek érdekében Belgrádba utazott és ott átvett egy autószállító trélert. A vádlott tudtával még Belgrádban hét iraki állampolgárt rejtettek el a tréler lemezborítása alatt az erre a célra kialakított üregekben.

A vádlott 2019. január 31-én, 21 órakor jelentkezett belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen az általa vezetett szerelvénnyel. A szolgálatot teljesítő rendőrök észlelték, hogy a tréler átalakításra került, majd tételes vámvizsgálatot rendeltek el, melynek során megtalálták az elrejtőzött illegális határátlépőket. Az iraki állampolgárok egyike sem tudta magyarországi tartózkodásának jogszerűségét igazolni.

A tréler átalakítása során azt teljes mértékben szétszerelték a rejtekhely kialakítása végett. Az így kialakított helyen biztonságos levegőcsere nem volt biztosítható, akár a kipufogógáz is beáramolhatott oda. Az átalakítás után a tréler sem az eredeti funkciója betöltésére, sem személyek biztonságos szállítására nem volt alkalmas. A rejtekhelyről az illegális határátlépők önállóan kijönni sem tudtak és közvetlenül sem tudtak jelezni a jármű vezetőjének, csak megállás után volt az nyitható. A tartós, több órás utazás során számolni kellett a levegő elhasználódás okozta panaszokkal, a testi tünetek megjelenésével, kihűléssel, zsibbadással és pszichés panaszokkal. Mindezek jelentős testi és lelki gyötrelemmel jártak a csempészett személyek számára.

A járási ügyészség a vádlottat a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.