Az igazságszolgáltatás közel 20 év elteltével hozott jogerős döntéssel véglegesen elítélte az emberölés elkövetőit.

Mint ahogyan az ismert, az elkövetők a magányosan élő sértettet 1999. márciusában egy 3000 forint értékű tévéantenna megszerzése céljából ököllel bántalmazták és betonvassal agyonverték.

A vádlottakat első fokon – az akkori – Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 15 év illetve 13 év fegyházbüntetésre ítélte, azonban őket a Szegedi Ítélőtábla 2006-ban felmentette.

A felmentő ítéletet követően számos sajtóorgánum, illetve büntetőjogász támadta és kritizálta az ügyészséget azzal, hogy elfogult és rasszista, az elkövetőkkel szemben koncepciós eljárás folyt, a vádirat hiányos és feltételezésen alapult. A nyilatkozatok indokoltnak tartották a személyes felelősségre vonást, illetve vizsgálat elrendelését is.

Ezt követően az apa és a fia a kártalanítási perben kiemelkedő mértékű, 20 millió, illetve 25 millió forintot kapott, ami akkoriban a valaha megítélt legmagasabb összegű kártalanítás volt.

Később a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezésére indult perújítási eljárásban a Debreceni Törvényszék a 2017. június 7-én kihirdetett ítéletével a társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt az apát 12 év, a fiát 10 évi fegyházbüntetésre, és 10-10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Végül a Debreceni Ítélőtábla a 2018. szeptember 13. napján kelt döntésével a büntetéseket 9 év, illetve 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre enyhítette, az ítélet egyéb rendelkezéseit helybenhagyta.

Ez a döntés alátámasztotta, hogy az ügyészség mindvégig törvényesen, megalapozottan és elfogulatlanul járt el, a bizonyítékokat megfelelően és hiánytalanul értékelve azokkal szemben emelt vádat, akik a gyilkosságot elkövették.

 

Hozzászólások lezárva.