A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bírósági ítéletét annak a vádlottnak az ügyében, aki egy vitát követően életveszélyes sérülést okozva rálőtt a szomszédja felújítási munkájában segítő sértettre.

A 42 éves dunakömlődi férfi 2018. júniusában ittas állapotban a szomszédos ingatlanon építési, felújítási munkát végző ismerőseinek felajánlotta segítségét, de mivel hazaküldték, szóváltásba keveredett velük, ami tettlegességig fajult. Visszatérve otthonába tovább szidalmazta az építkezőket, majd az engedély nélkül birtokában tartott lőfegyverrel egyikükre célzott lövést adott le. A mellkason lőtt sértettnél közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, életét az orvosok többórás műtéttel tudták csak megmenteni.

Az elsőfokú bíróság a vádlott bűnösségét emberölés bűntettének kísérletében, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettében állapította meg. Ezért 7 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, melyet a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott.

A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett jogerős végzésével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A súlyosításra irányuló fellebbezéssel kapcsolatban kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés – az ügyészi álláspontnak megfelelően – valóban enyhe, de kisebb megváltoztatására az eljárási szabályok nem adnak lehetőséget, a büntetés lényeges súlyosítását pedig a másodfokú bíróság nem tartotta indokoltnak.

Hozzászólások lezárva.