A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 vádlott büntetésének súlyosítását indítványozta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Szegedi Ítélőtábla felé, ezzel kisebb módosításokkal fenntartva a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség súlyosítás érdekében bejelentett fellebbezését.

A nem jogerős elsőfokú ítélet tényállása szerint a bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27-e között működött, 2015. júniustól napi rendszerességgel szállították a migráns személyeket Németországba vagy Ausztriába személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikba zsúfolva, embertelen körülmények között.

A bűnszervezet tagjai az áldozatokat követelő alkalommal, 2015. augusztus 26-án hajnali 5 óra körül 71 migráns személyt – köztük 59 férfit, 8 nőt és 4 gyermeket – zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A migráns személyeket az M5-ös, M0-ás, majd az M1-es autópályán szállították Ausztriáig. A hűtőkamiont az IV. rendű vádlott vezette, míg előfutóként az I., II. és III. rendű vádlott kísérte.

A szállított személyek röviddel az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amelyet a III. rendű és a IV. rendű vádlott is hallott. A problémát a II. rendű vádlott közvetítésével telefonon jelentették a bűnszervezetet vezető I. rendű vádlottnak, aki többször is azt az utasítást adta, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A vádlottak a szállítás során nem álltak meg és nem nyitották ki a raktér ajtaját. Ennek következményeként a raktérbe bezárt 71 sértett az indulástól számított 3 órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt. A III. és a IV. rendű vádlottak – miután átlépték az osztrák-magyar határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

Az ügyészség az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt I., II., III. és IV. rendű vádlottakkal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a II. rendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyészség a bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Hozzászólások lezárva.