Az ügyészség keresete alapján a bíróság ismert hitelező cég – a fogyasztót díjfizetésre kötelező – egyik rendelkezéséről állapította meg jogerősen, hogy az tisztességtelen.

A Fővárosi Főügyészség keresete alapján indult közérdekű perben az ügyészi fellebbezés nyomán eljáró Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a perről korábban már tájékoztatást adott.

Ebben a perben azonban a törlesztéshez kapcsolódó, fogyasztót érintő díjakról még nem született jogerős döntés, mivel azok vizsgálatát a bíróság felfüggesztette az Európai Unió Bírósága (EUB) előtti eljárás befejezéséig.

Az EUB döntését követően a fellebbviteli főügyészség kérte a közérdekű per folytatását. Ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy tisztességtelen, ha a hitelező azért is díjat kér a fogyasztótól, ha az közvetlenül a számlájára fizeti be készpénzben a törlesztőrészletét. A tisztességtelenség oka, hogy ilyenkor a hitelezőnél nem merül fel adminisztratív, ügyviteli költség, a díj mögött tehát nincs szolgáltatás. Ezért az ilyen közvetlen számlára történő készpénz befizetéshez kapcsolt, fogyasztót terhelő díjfizetési kötelezettség sérti a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét, egyoldalú és indokolatlan előnyt biztosít a hitelező cégnek.

Az ügyben kiadott korábbi sajtóközlemény az alábbi linken érhető el:

/fogyasztoi-hiteleket-erinto-ujabb-sikeres-ugyeszsegi-perles/

 

Hozzászólások lezárva.