A törvényszék a 2019. október 11-én hozott ítéletével három vádlottat társtettesként, kereskedéssel, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt szabadságvesztésre ítélt, és vagyonelkobzást is alkalmazott. A kereskedelem szervezésében közreműködő egyik vádlottal szemben két év tíz hónap börtönt és három év közügyektől eltiltást szabott ki.

Az ítélet szerint a román határhoz közeli kisvárosban élő két vádlott 2017. nyarán és őszén többször utazott a fővárosba azért, hogy kábítószer-kereskedelem céljából kábítószer hatású tablettát és más hasonló anyagot szerezzenek be. A rendőrség szállítás közben az egyik elkövetőt tetten érte, és gépkocsijából kábítószert foglalt le. Ugyancsak drogot talált a budapesti értékesítő lakásán is, az adagoláshoz használt digitális mérleggel.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádhatóságnak a vádlotti büntetések súlyosítása céljából bejelentett fellebbezését fenntartva azzal érvelt, miszerint az indokolatlanul enyhe szabadságvesztés kiszabása a büntetés céljával ellentétes. A Büntető Törvénykönyv az ilyen súlyos bűncselekmény elkövetőjét öttől húsz évig terjedő vagy életfogytiglanig tartó fegyházzal fenyegeti.

A Debreceni Ítélőtábla a 2020. január 15. napján hozott ítéletével jelentősen súlyosította annak a vádlottnak a büntetését, aki közvetítői szerepet töltött be a kábítószer beszerzése során. A fellebbviteli főügyészség indítványának megfelelően a büntetést négy év fegyházra és négy év közügyektől eltiltásra növelte. A bíróság a jelentős mértékű súlyosítást az elítélt kábítószer kereskedő bűnösségének magas fokával indokolta, továbbá utalt a büntetések közötti belső arányosság követelményére is.

Az ítélőtábla ügydöntő határozata jogerős.

Hozzászólások lezárva.