A Fejér Megyei Főügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványt tett azon szervezet három tagjának a letartóztatására, valamint egy tagjának a bűnügyi felügyeletére, amely fiktív számlák felhasználásával a számlázási láncolatban résztvevő gazdasági társaságok ügyvezetőinek a közreműködésével az egyik gyanúsított által képviselt cég általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentette, és azzal az állami költségvetésnek közel 700 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A nyomozás adatai szerint a szójatermék kereskedelmével foglalkozó gazdasági társaság képviselőjeként az egyik gyanúsított 2018 májusától két fia és stróman személyek közreműködésével hamis tartalmú számlák könyvelésben való szerepeltetésével, valótlan tartalmú adóbevallásokkal a cég áfa fizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentette. A számlázási láncolat háromszintű volt. A fiktív számlázással a gyanúsított által képviselt cég jelentős piaci árelőnyhöz jutott. A gazdasági társaság által befogadott fiktív számlák alapján jogosulatlanul levont általános forgalmi adó összege 2018 júniusától 2020 augusztusáig összesen közel 700 millió forintot tett ki.

A valótlan tartalmú adóbevallások folytatólagos benyújtása a cég képviselőjéhez köthető, míg fiai, valamint a számlázási láncolat tagjai a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtottak.

A bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés, alaposan lehet tartani a gyanúsítottak szökésétől, elrejtőzésétől, valamint attól, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve az elkövetés folyamatos, huzamos idejű voltára figyelemmel a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a három gyanúsított letartóztatását, illetve egy terhelt bűnügyi felügyeletét elrendelte, a letartóztatás ellen a terheltek és a védő fellebbezett, míg a bűnügyi felügyelet elrendelésére vonatkozó döntés végleges.

Hozzászólások lezárva.