A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség hamis vád és hamis tanúzás vétsége miatt vádat emelt egy sofőrrel és utasaival szemben, akik az autós ellen folytatott szabálysértési eljárásban hamisan állították, hogy nem ő, hanem egyik utastársuk vezette a járművet.

Az ügy előzménye, hogy a harminchat éves jánoshalmi sofőr és három utasa 2016. november 14-én, délután, a 6. számú főúton közlekedett, amikor a pótkocsit vontató autót igazoltatta a rendőrség. Az ellenőrzés során kiderült, hogy az autósnak nincs a járműszerelvény vezetéséhez szükséges „E” kategóriás vezetői engedélye. A sofőrrel szemben emiatt engedély nélküli vezetésért szabálysértési eljárás indult a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon.

A sofőrt a szabálysértési eljárásban 2017. január 12-én meghallgatták, és valótlanul úgy nyilatkozott, hogy a járműt az igazoltatást megelőzően nem ő, hanem az egyik utastársa vezette.

A hatóság 2017 februárjában és márciusában meghallgatta tanúként az autó három utasát is. Egyikük a szabálysértés elkövetését magára vállalta és valótlanul azt vallotta, hogy a járművet ő vezette. Egyébként ő sem rendelkezett a szükséges kategóriájú vezetői engedéllyel. A többi utas – egy nő és egy férfi – valótlanul szintén olyan vallomást tettek, hogy nem az autós, hanem a szabálysértést magára vállaló utastársuk vezette az autót.

A szabálysértési hatóság a sofőr felelősségét a valótlan nyilatkozatok ellenére megállapította, ezért őt 140.000 forint pénzbírsággal és öt közúti közlekedési előéleti ponttal sújtotta.

Az ügyészség a sofőrt hamis vád, míg utasait hamis tanúzás vétségével vádolja. Az ügyészség a büntetett előéletű autóssal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, míg büntetlen előéletű utasaival szemben közérdekű munka és pénzbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.