Az Orosházi Járási Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves többszörösen büntetett előéletű budapesti férfi ellen, aki nemlétező kapcsolataira hivatkozással akart több, mint 900 millió Ft-ot kicsalni egy büntetőügy gyanúsítottjától.

A történtek előzménye, hogy a vádlott törekedett környezetében azt a látszatot kelteni, hogy a politikai élet befolyásos szereplőivel, magas beosztású állami tisztségviselőkkel, nagyhatalmú bűnözői körökkel szoros kapcsolatban áll, ezért problémás ügyek elintézésére jelentős befolyása van. A vádlott e látszat megerősítésére ismeretségi körében, valamint internetes oldalakon azt híresztelte, hogy orosz-ukrán bűnözői körökkel is jó kapcsolatot ápol, mivel ő „Szimjon Mogiljevics-nek”, a hírhedt kelet-európai bűnszervezet vezetőjének a fia. Ez azonban nem volt igaz, és a vádlottnak befolyásos kapcsolatai sem voltak.

A vádlott ismeretségi körében szerzett tudomást egy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság előtt különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozás részleteiről, továbbá arról, hogy az ügy szereplői a bűncselekményből igen jelentős jogtalan haszonra tehettek szert. Elhatározta, hogy a bűncselekményből eredő vagyonból – a büntetőüggyel kapcsolatosan általa megismert adatok felhasználásával, a döntésre jogosult személyek befolyásolásának látszatát keltve – ő is részesedni kíván.

Ennek érdekében 2017. december 20-án a vádlott telefonon felhívta az ügy egyik gyanúsítottját, és a beszélgetés során hivatalos személyekkel – a köztársasági elnökkel, a belügyminiszterrel, illetőleg másokkal – fennálló, ténylegesen azonban nem létező kapcsolataira hivatkozva a bűncselekménnyel az ő és „édesapja” (Szimjon Mogiljevics) cégének okozott 900 millió forintos kárnak a megfizetésére próbálta rávenni. A vádlott azt is kilátásba helyezte, hogy a kért összeg megfizetése esetén – a büntetőügyben eljáró hivatalos személyeket befolyásolva – az ellene folyó eljárást egy telefonhívással megszüntetteti. A hívott fél a pénz megfizetése elől elzárkózott és feljelentést tett.

Az Orosházi Járási Ügyészség a férfit befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától is, illetőleg pénzbüntetés megfizetésére is kötelezze. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

Hozzászólások lezárva.