Végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a Füzesabonyi Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki külföldi munkavállalásának ideje alatt nem gondoskodott megfelelően az otthonában felügyelet és ellátás nélkül maradt kutyáiról.                                                                                    

A büntetett előéletű 30 éves vádlott még 2014 előtt tett szert két bordeaux-i dog fajtájú kutyára, egy hímre és egy nőstényre, melyeket kápolnai lakóhelyén tartott és gondozott egészen az év őszéig, amikor tartós munkavégzés céljából Németországba utazott. Azonban a két állat továbbra is az udvaron maradt bezárva. A vádlott mindössze annyit tett az érdekükben, hogy elutazása előtt, illetve akkor, amikor nagy ritkán hazatért, megkérte egy ismerősét, hogy a kerítésen át dobjon be néha egy kis kutyatápot abból a pár dobozból, amit alkalmanként nála hagyott. A kutyák éheztek ugyan, de ily módon az év végéig időnként még megfelelő táplálékhoz jutottak.

2015-ben azonban a gazdájuk már sem élelmet, sem ivóvizet nem biztosított a számukra. Az udvaron tengődő állatok elhelyezése nem volt megfelelő, emberrel nem találkoztak, és rendszeres állatorvosi ellenőrzésben sem részesültek. A teljes ellátatlanság miatt mindkét eb kórosan lesoványodott, medencecsontjuk és bordáik szinte átszúrták a bőrüket, mivel azokat zsírszövet egyáltalán nem fedte.

A kutyákat egy helyi állatvédő alapítvány munkatársai mentették meg végül, akik észlelve, hogy emberi segítség nélkül elpusztulnának, gondoskodtak az elszállításukról és szakszerű egészségügyi ellátásukról.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség az állatok gazdáját – aki sorozatosan és többszörösen megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény előírásait – állatkínzás vétségével vádolja.

Hozzászólások lezárva.