Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség azokkal a szülőkkel szemben, akik a legalapvetőbb életkörülményeket, és a szükséges orvosi ellátást sem biztosították a gyermekeik számára.

A vád szerint a vádlottak az elmúlt néhány évben egy komfort nélküli, koszos és rendetlen lakóházban nevelték öt éves lányukat és három éves fiúkat. A kicsiknek nem biztosítottak külön fekvőhelyet, de még az évszaknak, valamint a koruknak megfelelő ruházatot sem. Télen a kislány csak zoknit hordott, míg a kisfiú egy több számmal nagyobb gumiklumpában járt, ám neki már nem jutott zokni. Kabátja csupán egyiküknek volt.  A gyerekek ápolatlanok, mosdatlanok voltak, piszkos ruhákban jártak.

A vád szerint a család bevételi forrását főként a gyerekek után járó állami juttatás jelentette, amelyet azonban jellemzően nem rájuk, hanem magukra költöttek, élvezeti cikkeket, többek között dohányt vásároltak, amit rendszeresen a lakóházban szívtak el. Ennivalót és tüzelőt ezzel szemben csak ritkán vettek és mindezzel hosszabb időn át, súlyosan veszélyeztették gyermekeik testi, értelmi, érzelmi fejlődését.

A kislány fiatalkori autoimmun eredetű megbetegedésben is szenvedett. Ennek kezelése rendszeres orvosi ellenőrzést és szigorúan betartott gyógyszeres terápiát igényelt volna. A szülők ennek ellenére nemcsak, hogy késve vitték őt orvoshoz, de a számára előírt kezelést sem tartották be, így a kislány a szükséges gyógyszereit sem kapta meg. A vádlottak helyett nem egyszer a körzeti orvos, a védőnő, vagy a családsegítő kért időpontot a kislány vizsgálatára, ami – a szülők mulasztása miatt – nem mindig történt meg. Mindezek miatt a kislány végül a bal szemére megvakult.

A gyermekjóléti szolgálat kezdetben alapellátás keretében gondozta a családot, majd a gyámhatóság 2017 elején előbb a gyermekek védelembe, majd a nevelésbe vételét is el kellett, hogy rendelje. A kicsik jelenleg megfelelő körülmények között, nevelőszülők gondozásában élnek, ahol a kislány állapota is jelentős javulásnak indult.

A Hevesi Járási Ügyészség a szülőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint azt is indítványozta, hogy a bíróság mindkettőjük szülői felügyeleti jogát szüntesse meg, és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától is.

Hozzászólások lezárva.